Anasayfa Haber Intel Xe HPG Ekran Kartı, AMD ve NVIDIA ile Rekabet Edebilir

Intel Xe HPG Ekran Kartı, AMD ve NVIDIA ile Rekabet Edebilir

Intel Xe-HPG DG2

Intel Xe HPG ekran kartının sunacağı yeniliklerle Big Navi ve Ampere mimarileriyle yarışabilecek düzeyde olacağı tahmin ediliyor.

Intel bu yılın başında ilk nesil Xe masaüstü ekran kartlarını sistem üreticilerine göndermeye başladı. Bu gönderilen ekran kartları daha çok mobil seviyedeki GPU’larla karşılaştırılabilecek mütevazi donanımlar olsa da, Intel’in 2020 yılı Mimarlık Günü etkinliğinde Xe HPG yongalarının GDDR6 belleğe ve ışın izleme teknolojisine sahip olacağı açıklanmıştı. Ayrıca Mesh Shader testine de giren Intel Xe HPG ekran kartı, teknoloji devi için yeni bir başlangıcın kapısını aralayabilir.

Intel’ın yeni ekran kartı ailesiyle alakalı daha fazla bilgiye sahip olmak isteyen oyuncular ve PC meraklıları, geçen ay Intel GPU Baş Mimarı Raja Koduri‘nin paylaştığı tweetle, Xe HPG’nin Mesh Shader testine girdiğini öğrenmişti. Günümüzde döndüğümüzde ise Koduri, 2012’de Intel’in Crystal Well teknolojisinde çalışan birçok kişinin şu anda aynı Intel Folsom laboratuarında Xe HPG üzerinde çalıştığını ve Crystal Well ile Xe HPG arasında yapılan sentetik kıyaslamalarda Xe HPG’nin 20 kat daha fazla performans verdiğini paylaştı. Crystal Well, yerleşik bir DRAM önbelleği içeren ve 3DMark Fire Strike testinde 1350 ila 1450 puan arasında bulunan Intel Iris Pro 5200 tümleşik grafik birimini temsil ediyor.

Tahmin edilen test değerleriyle NVIDIA ve AMD ekran kartlarının verdiği değerler karşılaştırıldığında, Intel’ın ekran kartı konusunda ilerleme kaydettiği aşikar. Özellikle günümüzde yüksek fiyat ve stok sıkıntısıyla uğraşan NVIDIA ve AMD ile rekabet içerisinde sunulacak Intel Xe HPG’nin ilerleyen senelerde çıkacağı söylentiler arasında.