Anasayfa Haber AMD, 3. Nesil EPYC Milan İşlemcilerle Intel’e Karşı Çıtayı Yükseltiyor

AMD, 3. Nesil EPYC Milan İşlemcilerle Intel’e Karşı Çıtayı Yükseltiyor

AMD EPYC Milan Fiyatı ve Özellikleri

AMD 3. Nesil EPYC Milan sunucu işlemcileri, Intel’in ölçeklenebilir Xeon yongalarına kıyasla fiyat-performans ve toplam maliyet açısından avantajlarla birlikte geliyor.

AMD; şirketin bulut, kurumsal ve yüksek performans gerektiren iş yükleri için şimdiye kadarki en geniş işlemci serisini temsil eden 3. nesil EPYC Milan işlemcilerini tanıttı. Milan olarak isimlendirilen bu seri, veri merkezlerine yeni güvenlik özellikleri sunmasının yanında Intel’e karşı performans ve fiyat tarafında büyük bir rakip olacağa benziyor.

Milan isimli yeni işlemciler, Intel’in Ice Lake kod adlı yeni nesil Xeon ölçeklenebilir işlemcilerini piyasaya sürmesinden yalnızca birkaç hafta önce pazartesi günü duyurulmuştu. Bunun ardından Intel işlemcilerin çoğunlukta olduğu veri merkezi sektöründeki müşteriler, hızlı bir şekilde 3. nesil EPYC Milan’ı talep etmeye başladı. Bu çağrılar üzerine Kaliforniya merkezli yonga üreticisi Santa Clara, Dell Technologies, Hewlett Packard Enterprise, Supermicro gibi sunucu çözüm firmaları; 100’den fazla yeni sunucu platformunda AMD 3. Nesil EPYC Milan işlemcilerin kullanılacağı duyurusunu yaptı. Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi bulut hizmet sağlayıcılarının da yıl sonuna kadar 400’den fazla sunucuda EPYC işlemcilere yer vereceği tahmin ediliyor.

AMD, 64 çekirdek ve 4,1 GHz frekansa sahip 19 yeni işlemcinin, 2019’da çıkan ikinci nesil EPYC Roma serisine kıyasla çok daha iyi bir performansa sahip olduğunu ve şirketi rekabet açısından bambaşka bir yere konumlandırdığını belirtiyor. Ayrıca AMD, Intel’in geçen sene sunduğu ölçeklenebilir Xeon Cascade Lake sunucu işlemcilerini performans açısından büyük bir farkla geçitiğinin de altını çiziyor. AMD’nin EPYC projelerini yöneten ve eski bir Intel yöneticisi olan Dan McNamara da bu veriyi doğruluyor. Bu sene çıkacak olan Intel Ice Lake CPU’lar hakkında teknik detaylar henüz belli olmadığından geçen nesille karşılaştırma yapıldığını belirtmekte fayda var.

AMD EPYC Genoa Özellikleri

Ayrıca AMD’nin yönetimi tarafından yapılan başka bir açıklama göre; EPYC serisinin en önemli özelliği olan düşük toplam mülkiyet maliyeti, (TCO) Milan işlemcilerde de olağanüstü derecede uygun seviyelerde. İngilizcesi “Total Cost of Ownership” olan toplam mülkiyet maliyeti, bir donanımın satın alındığından veya kiralandığından itibaren ömrünün sonuna kadar harcadığı parayı baz alan bir hesaplama türü olarak nitelendiriliyor. Özellikle bu değerin düşük olması sunucu hizmetleri sağlayan şirketlere büyük kar bırakmasının yanında müşterilerin daha ucuz fiyatlara sunucuya sahip olmasını sağlıyor.

AMD’nin EPYC ürün yönetiminden sorumlu kurumsal başkan yardımcısı Ram Peddibhotla, “Üçüncü nesil EPYC’nin, sektördeki en yüksek performanslı sunucu işlemcisi olduğu net bir şekilde belli.” açıklamasında bulundu. Devamında “Ve bu performansın bir sonucu olarak, 3. nesil EPYC’nin gelişmiş güvenlik ve veri koruması sağlamasının yanında önemli bir TCO değerine sahip olması bulut sistemler için iyi bir seçenek.” dedi.

Peddibhotla’ya göre Milan’ın diğer avantajlı bir yönü ise 2. nesil EPYC işlemciler için oluşturulmuş sunucu kurulumlarının performans kaybı olmadan 3. nesil EPYC Milan ile de çalışabilmesi. Sadece BIOS güncellemesi yaparak yükseltmenin bu denli kolaylaştırılması gerçekten de büyük bir avantaj olarak karşımıza çıkıyor.

AMD 3. Nesil EPYC Milan

Milan’ın teknik özelliklerine de kısa bir şekilde değinmemiz gerekirse; Milan, geçen sonbaharda AMD’nin Ryzen 5000 masaüstü işlemcilerinin piyasaya sürülmesiyle tanıtılan 7 nanometre Zen 3 mimarisine dayanıyor. Diğer özellikler arasında 64 çekirdek, 4.1 GHz frekans, 128 şeritli PCIe 4.0 bağlantısı, 4 TB bellek kapasitesi ve maksimum 3.200 MHz DDR4 frekans desteği bulunuyor. Bunun yanında 19 farklı Milan işlemci bulunduğunu ve ihtiyaca göre 3 profile ayrıldığını da belirtelim.