Anasayfa Haber Google Aramalarının Üçte İkisi Sıfır Tıklama ile Bitiyor

Google Aramalarının Üçte İkisi Sıfır Tıklama ile Bitiyor

Google aramalarının üçte ikisi herhangi bir sonuca tıklanmadan sona eriyor.

SimilarWeb’den alınan verilere göre, Google aramalarının yaklaşık yüzde 65’i, kullanıcı sonuçlarda bir bağlantıya tıklamadan sona eriyor. SparkToro’dan Rand Fishkin, rakamın bazı mobil sonuçları ve neredeyse tüm sesli aramaları eksik sayıyor olabileceğine inanıyor. Fishkin, bu sonuçları hesaba katarak, tüm Google aramalarının üçte ikisinden fazlasının “sıfır tıklama aramaları” olmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Burada bizim daha farklı bir görüşümüz olduğunu belirtelim. Google artık yapılandırılmış veri sayesinde web sitelerindeki çok daha fazla içeriği doğrudan arama sonuçları olarak vermeye başladı. Bu da kullanıcıların birçok soruyu doğrudan arama motorundan öğrenmesini mümkün kılıyor. Kullanıcılar da bu yüzden siteye girmek zorunda kalmadan bilgiyi edinip arama sorgularını sonlandırabiliyorlar.

Aslında bu biraz tartışmalı bir konu. Avustralya’da Facebook’a haberlerini sitede yayınladığı için dava açılmıştı. Google da benzer şekilde sitelerin içeriğini kullanıyor, gelen kullanıcıya reklam gösteriyor, bundan para kazanıyor fakat site sahibine hiç trafik göndermiyor. Bu durum er ya da geç daha çok içerik üretici için sorun olmaya başlayacak gibi.

Arama Tıklama Oranı

SimilarWeb’in verileri, Ocak 2020 ile Aralık 2020 arasında dünya çapında gerçekleştirilen yaklaşık 5,1 trilyon Google aramasından oluşuyor. Bunların yüzde 33,59’u organik arama sonuçlarına tıklanırken, yüzde 1,59’u ücretli arama sonuçlarına tıklandı.

Veriler ayrıca, sıfır tıklama aramalarının mobil cihazlarda masaüstlerine göre çok daha yaygın olduğunu ortaya çıkardı; yüzde 77,22’ye karşılık sadece yüzde 50,75.

Rakamları perspektif haline getirmek için StatCounter’a dönüyoruz. Web analizi firması, Şubat 2021’de Google’ın dünya çapındaki arama motoru pazar payının yüzde 92,05’e düştüğünü belirtti. Bir sonraki en yakın rakip olan Bing, aynı dönemde pazarın yalnızca yüzde 2,69’unu ele geçirirken, Yahoo yalnızca yüzde 1,47’sine sahipti

ABD’de, Google’ın arama motoru pazar payı geçen ay yüzde 88,1’e ulaşırken ülkemizde ise %77.17’ye düşmüş.