Anasayfa Video Gigabyte Aorus FI27Q-X Oyuncu Monitörü İncelemesi

Gigabyte Aorus FI27Q-X Oyuncu Monitörü İncelemesi

Gigabyte Aorus FI27Q-X modeli savaş uçağı gibi kod ismi ve IPS Panelde 240 Hz tazeleme hızı ile karşımıza çıkıyor. Üstelik 03. MS MPRT değeri vaadi çok dikkat çekici.

Aorus FI27Q-X modelinin diğer önemli özellikleri arasında HBR3, 10 Bit ve %100 AdobeRGB renk gamutu var. Ayrıca FreeSync Premium, G-Sync Compatible yani uyumlu. Özetle yok yok gibi görünüyor, 1440p bir oyuncu monitörü için birbirinden fantastik özellikler sıralanmış. Peki bunlar gerçek mi? İncelememizde araştırdık, denedik ve baktık.

Kasa Tasarımı ve Stand Ergonomisi

Aorus FI27Q-X, bir oyuncu monitörü olarak amacına uygun ve şaşalı bir tasarıma sahip. Karşıdan çerçevesiz görünüm oldukça modern. Alt kısımdaki çerçeve ve logo gayet doğal ve göze batmıyor. Arkadan baktığınızda süslemeler ve oyuncu hatları dikkat çekici. Kafelerde ya da monitör arkadan görülüyorsa, yani duvara karşı konumlandırılmadıysa güzel. Zaten FI27Q-X ve FI27Q-P ve AD27QD modelleri hep 27 inç ve neredeyse aynı kasaya sahipler. Modelin internet sayfasında da bunu görebilirsiniz: Gigabyte resmi ürün sayfası.

Stand ayakları ve stadın monitörü kavrama sıkılığı oldukça iyi. Sağlam, çok sallanmayan bu stand ile oyunlarda masayı salladığınızda ekranın sabitlenmesi uzun sürmüyor.

Stand Ergonomisi gayet iyi, sola ve sağa 20’şer derece hareket, 90 derece pivot, 130 mm yükseklik ayarı, 5 derece öne, 21 derece arkaya yatma özelliklerine sahip. Sağa ve sola hareket açısı 45 derece olsa daha güzel olurdu ancak şart mı? Değil.

100×100 mm VESA desteği var, stand değiştirilebilir ama kaliteli olan bu standı çoklu monitör kurulumları ana odak noktanız değilse değiştirmeye gerek yok. Ayrıca üzerindeki taşıma kulpunu çok sevdik, ofiste devamlı monitör inceleyip taşıyan editörler olarak hayatımızı bir nebze olsun kolaylaştırdı. Ofisinde masa taşıyan, kafesinde kurulum yapanların da işine yarayacaktır.

Karşısına oturup kullanırken ergonomik olarak rahat edebileceğiniz bir monitör olmuş. Ayrıca oyun dışında uzun saatler internette gezinirken Blue Light Filter yani mavi ışık filtresini açabilirsiniz. Flicker Free yani titreşimsiz olduğu için de göz ve kafa yormadan kullanılabiliyor. FF özelliği ışığı kıstığınızda monitörün PWM kullanmadan ve titreşime sebep olmadan parlaklığı azaltabilme yeteneğine bağlı.

Bağlantı Portları ve OSD Kontrolü

Gigabyte Aorus FI27Q-X monitörün portlarına baktık. Soldan sağa, Kensington kilit yuvası, 3.5 mm kulaklık ve mikrofon portları, 2 HDMI, 1 DisplayPort, 1 USB Type-B USB girişi ve 2 adet USB 3.0 Type-A çıkışı görüyoruz. Type-B kablo monitörü bilgisayarınıza bağlamak ve USB portlarını kullanıma açmak için var.

Aorus F127Q-X modelinde adaptör kasanın içerisinde yer alıyor, yani sadece güç kablosu geliyor, harici bir adaptör yok.

Peki eksisi ne? Gigabyte’ın incelediğimiz bütün monitörlerinde OSD ayarlarını değiştirdiğimizde bu ayarların uygulanmasının ve menü geçişlerinin yavaş olduğunu gördük. Kullanıcıların büyük kısmı nadiren ayarlarını değiştirse de sık ayar değiştiren kullanıcıları için Gigabyte bu alanda iyileştirme yapabilir. Öte yandan yazılımını kurduğunuzda Windows altından monitör ayarlarını değiştirebilmek oldukça pratik. Monitörün altında ve önünde yer alan OSD kontrolcüye pek gerek kalmıyor.

Gigabyte Aorus FI27Q-X’deki IPS Panel, HDR ve 10 Bit

IPS panellerde bulutlanma ya da ışık sızmasına karşı da kontrollerimizi yaptık. Klasik bir bulutlanma olsa da tamamen karanlık ortam haricinde bu dikkat çekici değil. IPS’in temel özellikleri değişmiyor, ancak son yıllarda piyasaya çıkan monitörlerde üreticiler ışık sızmasına karşı biraz daha dikkatli davranıyor. Gigabyte Aorus FI27Q-X modeli bu açıdan oldukça iyi.

HDR400 ilk çıktığında beğendiğimiz ancak bugünün gelişen HDR standartlarında orta seviye diyebileceğimiz bir HDR standardı. Üst seviye HDR deneyimi isteyen ve çok önemseyen kullanıcılar için artık giriş seviyesi oldu denebilir. Tam HDR odaklı bir monitör bakıyorsanız HDR1000 ve üzerine yönelmelisiniz. Bu monitörde 400 nit parlaklık var.

Kontrast kısmına gelirsek, VA panellerin statik kontrast değerleri IPS ve türevlerine göre her zaman daha iyi oluyor. Zaten VA ile karşılaştırıp alırken de bu kullanıcıların kafasını kurcalıyor. Ancak bu bir zevk meselesi, IPS’in renklerini sevenler için VA’nın yüksek kontrastının, VA’nın yüksek kontrastını sevenler için IPS’in renk farkının önemi olmuyor. İkisini birden mükemmel yapan bir panel gelişene kadar iki türü yarıştırmanın biz kullanıcılar için çok bir anlamı yok.

İçerik üretmeyi planlayanların bilmesi gereken önemli bir nokta da panelin 8 Bit artı 2 Bit FRC ile 10 Bit olması. Yani Native 10 Bit denilen düz 10 Bit bir profesyonel panel kullanılmamış. 10 Bit seçeneği 144 Hz’e kadar açılabiliyor, üzerindeki tazeleme hızlarında 8 Bit olmak zorunda, yani 240 Hz ve 10 Bit bir arada açılamıyor. Benzeri şekilde OSD’de birbirini iptal eden yani aynı anda açılamayan ayarlar mevcut.

Gigabyte Aorus FI27Q-X Profesyonel İşler için Uygun mu? Renk Değerlendirmesi…

Ayrıca renkler oyunlar ve içerik tüketimi için harika ancak içerik düzenlemek için fazla canlı. Özellikle de oyun ayarlarında bırakırsanız. Bu da sizin düzenlediğiniz videoların renklerinin sonuç dosyada daha az parlak olması demek.

Ne yapabilirsiniz? Kalibrasyon ve renkleri kısarak daha uygun hale getirebilirsiniz. Delta E sapması düşük bir monitör. Bu da pek çok standart oyuncu monitöründen çok daha iyi bir düzenleme ve genel amaç monitörü olduğu anlamına geliyor.

Sonuçta Gigabyte Aorus FI27Q-X modelinde panelin renk gamutu çok zengin. Doğruluk Pro seviyede değil. Çoğu kullanıcı için, çalışma deneyimi eski monitörlerine göre  çok daha iyi olacaktır. Modern monitörler uzun yıllar kullanılıyor.

Piksel Tepki Süresi: MPRT ve GtG

Gigabyte Aorus FI27Q-X internet sayfasında görülen 0.3 ms MPRT fazla iddialı bir değer, genel olarak deneyimi 1 ms panellerden çok daha farklı bir hareket bulanıklığı engelleme görmedik. Piksel renk geçiş tepki süreleri turnuvalarda kullanılan TN paneller seviyesinde değil. Daha önceki 4-5 Ms IPS panellere göre ise çok daha gelişmiş, hareket bulanıklığı daha az ve piksel renk geçişleri hızlı.

Burada ilk başta firma değeri abartmış mı, diye düşündük. Sonra zaten kutunun üzerinde de yazan ve pek çok yerde belirtilen GtG değerini gördük, bu 1 ms olarak paylaşılmış. Özetle incelerken bu kısım üzerinde biraz ek kafa yormuş olduk. Bunu yazıda benzer bir hataya düşebilecek kullanıcıları düşünerek belirttik.

Panel Kalitesi ve Sonuç Değerlendirmesi

Peki panel neden bu kadar iyi? Sharp’tan alınan ve SuperSpeed IPS denilen bu panel, birkaç yılda bir Sharp’ın panel piyasasında yaptığı güzel sıçrayışlardan birisi diyebiliriz. Hem 240 Hz, hem renkleri harika, hem de renk geçişleri hızlı. Yırtılmasız şekilde hızlı oyun oynamak gerçekten çok iyi bir deneyim. Özellikle PC’de tam bant genişliği ve 240 Hz için DisplayPort kullanmanız şart. Zira 1440p çözünürlük destekleyen konsollarda HDMI üzerinde 120 Hz’te kalabiliyorsunuz. Bu durum bağladığınız cihaza, HDMI kısıtlamalarına ve elbette monitörün teknolojilerine bağlı.

Sonuç itibariyle renk gamutu olarak bu dönemde alabileceğiniz en geniş renk uzayı değerlerine sahip, tepe modeller arasında. Özellikle AdobeRGB değerleri harika. Oyuncu olarak hızlı, renkli bir monitör arıyorsanız 7.900 TL civarındaki piyasa fiyatıyla ucuz değil. Ama kesinlikle performans ve deneyim olarak fiyatının hakkını veren bir model olmuş. Gigabyte 27 İnç AORUS FI27Q-X modelini üst seviye oyuncu bilgisayarınızda rahatlıkla uzun yıllar kullanabilirsiniz.