Anasayfa Haber NVIDIA ve AMD Toplamda 25 Milyar Dolar Gelir Elde Etti

NVIDIA ve AMD Toplamda 25 Milyar Dolar Gelir Elde Etti

NVIDIA ve AMD 2020 yılında toplamda 25 milyar dolar gibi önemli bir gelir elde etmeyi başardı.

TrendForce tarafından yapılan İlk 10 Entegre Devre Tasarımı Şirketleri 2020 araştırmasına göre, pandeminin başlangıçta entegre devre tasarım endüstrisini harap edecek gibi görünmesine rağmen, uzaktan çalışma ile öğrenmede ortaya çıkan artışın ve daha fazla insanın oyun oynamasının benzeri görülmemiş bir talebe yol açtığı belirtiliyor. 2020 yılının AMD ve NVIDIA gibi şirketlere yaradığı görülürken, ikilinin elde ettiği toplam gelir 25 milyar doların üzerinde.

Sıralamada Qualcomm ve Broadcom ilk iki sırada yer alırken NVIDIA yıldan yıla büyümede lider olarak üçüncü sırada bulunuyor. Şirket geçtiğimiz yıl 15.4 milyar dolar gelir elde etmiş durumda ve 2019 ile kıyaslandığında bu yüzde 52.2 büyüme anlamına geliyor. Şirketin Mellanox alımının veri merkezi çözümlerine önemli katkı sağladığı ve 6.4 milyar dolar kazandırdığı da bilgiler arasında. Beşinci sıradaki AMD de iyi bir yıl geçirirken 9.7 milyar dolar gelir elde etmiş. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında bu da yüzde 45 artışa işaret ediyor. Şirketin 7nm işlemcileri hem tüketici hem de kurumsal müşteri anlamında Intel’in piyasa payını ele geçirmesinde de etkili rol oynuyor. Bu arada Intel’in kuracağı yeni fabrikalarla AMD, NVIDIA ve diğer şirketler için üretim yapma planları içinde olduğunu da hatırlatalım.

Broadcom ise 2019’un en iyisi durumundaydı. Öte yandan TrendForce, Apple’ın Qualcomm’un temel bant işlemcilerini bir kez daha benimseme kararıyla birlikte ağ cihazlarına yönelik ani talep, Snapdragon üreticisinin yıldan yıla yüzde 33,7 artışla 19,4 milyar dolarlık gelirle birinci sırayı almasına yardımcı oldu.

Diğer taraftan küresel yonga kıtlığı söz konusu. Tayvan’da devam eden ve yakında daha fazla su kısıtlaması getirecek olan kuraklık nedeniyle durumun daha da kötüleşeceğine dair korkular bulunuyor.