Anasayfa Haber Intel Alder Lake, PCIe 5.0 ve DDR5 RAM Desteğiyle Gelebilir

Intel Alder Lake, PCIe 5.0 ve DDR5 RAM Desteğiyle Gelebilir

Alder Lake PCIe 5.0

Alder Lake işlemciler hakkındaki sızıntılar PCIe 5.0 ve DDR5 RAM desteğine işaret ediyor.

Hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayar tabanlı Intel Alder Lake işlemciler hakkında detaylar sızdırıldı. VideoCardz tarafından elde edilen slaytlara bakılırsa yeni Alder Lake mimarisi ile hem PCIe 5.0 arayüzü hem de daha hızlı olan DDR5 RAM için destek sunacak.

Alder Lake ile Intel ilk kez masaüstü işlemcilerinde 14 nanometre işlem yerine 10 nanometre kullanarak üretim yapacak. Bu anlamda önemli bir Watt başına performans artışı artış beklenebilir.

Slaytlarda, işlemcilerdeki Golden Cove çekirdek tasarımı sayesinde yüzde 20’ye varan tek iş parçacığı performans artışından bahsediliyor. Öte yandan, tek iş parçacığı artışının Rocket Lake ile mi yoksa Intel’in 10 nm üretim süreci kullanan 11. nesil dizüstü bilgisayar işlemcileri Tiger Lake ile mi karşılaştırıldığına dair ibareye yer verilmiyor. Ek olarak, Alder Lake’in 8 daha az güçlü, ancak daha fazla enerji verimli Gracemont çekirdeğinin yanı sıra 8 yüksek performanslı Golden Cove çekirdeğinden oluşan toplam 16 çekirdekli bir yapı ile inşa edileceği görülüyor.

Alder Lake işlemcilerin masaüstü sürümüne güç sağlamak için Intel 600 anakart yonga setine de bir bakış mevcut. Buna göre yonga seti ilk olarak Z690 serisi ile anakartlarda kendine yer bulacak.

DDR5 ve PCIe 5.0 ile birlikte yonga seti 3200MHz’e kadar hızlarda DDR4 RAM ve PCIe Gen 4 ve Gen 3 dahil olmak üzere eski teknolojileri de destekleyecek. Bu arada LGA1700 adlı yeni bir soket türünün kullanılacağını da belirtelim.

Intel, Alder Lake’in 2021 yılının ikinci yarısında çıkabileceğini söylüyor. Öncelikle dizüstü bilgisayar çiplerine odaklanılması beklenirken, masaüstü tabanlı işlemcilerin bu yıl gelip gelmeyeceği belirsiz.