Anasayfa Haber Google Chrome 90 Yayınlandı

Google Chrome 90 Yayınlandı

Chrome 90

Chrome 90 güncellemesi yeni özellikler ve geliştirmeler ile karşımıza çıkıyor.

Google tarafından Chrome 90 güncellemesi kullanıcılara sunuldu. Güncelleme ile panodaki salt okunur dosyalar için destek, yeni bir AV1 kodlayıcı ve 554 HTTP bağlantı noktasının engellenmesi gibi yeni özellikler ve geliştirmeler sunuluyor.

Öncelikle yeni Chrome, video konferans görüşmeleri için optimize edilmiş bir AV1 kodlayıcı içeriyor. AV1 codec bileşeni daha iyi sıkıştırma verimliliği sunarken özellikle düşük bant genişliği hızlarına sahip kullanıcılar için fayda sağlıyor.

İnternet tarayıcı, bazı saldırı vektörlerinde kullanıldığı için HTTP, HTTPS veya FTP sunucuları için 554 numaralı bağlantı noktasını da artık engelliyor. Chrome daha önce bu bağlantı noktasını engellemiş ancak işletmelerin tepkisinden sonra bu kararından çark etmişti. Şimdi ise Google, Chrome’un Dev kanalındaki isteklerin yalnızca yüzde 0,00003’ünün buna ihtiyaç duymasından dolayı bir kez daha bu bağlantı noktasını kısıtlamaya karar vermiş durumda.

Chrome 90’daki geliştiricilere yönelik iyileştirmeler arasında, web uygulamalarının cihaz özniteliklerini sorgulamasına izin verme, en-boy oranları arasında daha yumuşak bir interpolasyon için bir CSS özelliği ve kenar boşluklarını işlemek için bir oluşturucu yer alıyor. Ayrıca, Shadow DOM kullanan web bileşenlerinin JavaScript’e bağımlılığı azaltmak ve performansı artırmak için sunucu tarafı oluşturmayı (SSR) kullanmasına izin veren bir API yayınlandı. Özel öğeler ayrıca state () sınıfını kullanarak durumlarını ortaya çıkarabilecek. WebAssembly de artık istisna işlemeyi destekliyor ve Chrome, Cross-Origin-Read-Blocking (CORB) tarafından tutulan listeye ekleyerek application/x-protobuffer MIME türüne karşı korumalar yerleştirecek. Ayrıca Chrome, sıra dışı indirilen dosya parçalarını basitleştirilmiş bir şekilde yönetecek ve daha önce bunun için kod yazmak zorunda kalan web geliştiricilerinin işini kolaylaştıracak. WebAudio ve dosya URL yönetimi teknikleri de endüstri standartlarıyla uyumlu olacak ve diğer tarayıcılarla daha iyi birlikte çalışabilirlik sağlayacak şekilde değiştiriliyor.

Son olarak, sürükle ve bırak yöntemine güvenmek yerine panodan salt okunur dosyaları yapıştırma yeteneği de tarayıcıya ekleniyor. Artırılmış gerçeklik (AR) ile ilgili olarak, siteler artık daha doğal etkiler sunmak için çevresel aydınlatma koşullarını sorgulamak ve tahmin etmek için WebXR’yi kullanabilecek. Aynı şekilde WebXR Depth API ise fiziğe dayalı etkileri ve kapanmayı geliştirmek için çevresel derinliğin hesaplanmasına izin verecek.

Yeni sürüme geçmek için Yardım > Google Chrome Hakkında menüsünü kullanabilirsiniz.

Bu arada Google artık kullanıcılarını FLoC mekanizması ile izlemeye başlayacak.