Anasayfa Haber NASA, Yüksek Güçlü Elektrikli İticiler Test Edecek

NASA, Yüksek Güçlü Elektrikli İticiler Test Edecek

NASA Elektrikli İticiler

NASA, Psyche adlı görevinde Hall iticileri olarak bilinen yenilikçi elektrikli iticiler kullanacak.

Maxar adlı bir uydu şirketi tarafından NASA’ya bir uzay aracı teslim edildi. Bu şasinin metalik bir asteroidi ilk kez keşfedecek robotik bir uzay aracı için omurga görevi göreceği belirtilirken, Psyche adlı görev için önümüzdeki yaz bir Falcon Heavy roketiyle fırlatma gerçekleştirilecek. Burada bir diğer önemli konu ise NASA uzay aracının asteroide ulaşmak için Hall iticileri olarak bilinen yenilikçi elektrikli iticiler kullanacak olması. Bunun bir uzay aracının Hall iticilerini kullanarak derin uzaya ilk girişimi olacağının da altı çiziliyor.

Hall itici teknolojisi ile gerçekleştirilecek Psyche görevi NASA’yı yepyeni bir yere götürmüş olacak. Bugüne kadar hiçbir uzay aracı, yaklaşık yüzde 60’ı metalden oluşan böyle bir dünyayı ziyaret etmemiş durumda.

Psyche görevindeki iticilerin her birinin bir kişinin avucunun içinde iki veya dörtte üçü tarafından uygulanan kuvvetle yaklaşık aynı kuvvetle maksimuma çıkabildiği ve yakıt açısından çok verimli oldukları paylaşılıyor. Güneş enerjili elektrik iticilerinin bir seferde birkaç dakika yanmadığı sabit bir ivme oluşturarak aylarca yanabildiği belirtiliyor.

NASA bir süredir bu teknolojinin denemelerini gerçekleştiriyor. ABD uzay ajansı ilk olarak 1998’de başlatılan Deep Space 1 görevinde ve daha sonra 2007’de asteroid kuşağında Vesta ve Ceres’i ziyaret eden Dawn görevinde elektrikli tahrik teknolojisini test etmişti. Öte yandan bu uzay araçları iyon iticileri kullanıyordu. Hall iticileri ise itici gazın akışını sınırlandırmak için manyetik bir alana sahip daha basit bir tasarım kullanıyor. Bu iticiler Sovyetler Birliği’nde icat edildi ve daha sonra Maxar ve diğer şirketler tarafından ticari amaçlara uyarlandı. NASA ve Maxar, teknolojinin derin bir uzay görevi için hazır olduğuna inanıyorlar ancak bunun yeni bir ortamda kanıtlanması gerekiyor. Görevin kimyasal tahrikle geliştirilmeye çalışılması durumunda yaklaşık 5 kat daha fazla yakıt gerekeceğine de dikkat çekiliyor. Hall itici tabanlı teknolojisinin bilim adamlarının ve mühendislerinin daha küçük ve daha uygun fiyatlı bir uzay aracı tasarlamasını sağladığı da bilgiler arasında.

Uzay aracının 3.5 yıllık bir yolculuğun ardından Ocak 2026’da ana kuşakta bulunan Psyche asteroide ulaşması hedefleniyor. Uzay aracı, Psyche’yi oluşturan çeşitli unsurları haritalamak için bir spektrometre kullanacak ve metalik asteroitlerin tam olarak neden yapıldığı sorusuna cevap verecek.

Görevden elde edilen bulguların bilim adamlarını ve girişimcileri, bundan on yıllar sonra derin uzayda insan yerleşimi için çok önemli olabilecek metalik asteroitlerden elde edilebilecek potansiyel zenginlikler hakkında daha iyi bilgilendireceği düşünülüyor.

NASA araştırmacılarının potansiyel olarak yakındaki yıldız sistemlerinde yaşayabilecek gelişmiş dünya dışı uygarlıkları aramak için yeni bir teknik geliştirdiği de hatırlatmak isteriz.