Anasayfa Haber Crucial DDR5 Bellekler Görüntülendi

Crucial DDR5 Bellekler Görüntülendi

Crucial DDR5

Masaüstü ve dizüstü Crucial DDR5 bellek modülleri gün ışığına çıktı.

Çinli üreticiler tarafından ilk DDR5 bellek modüllerinin seri üretimde olduğunu sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise ABD merkezli Crucial, hem masaüstü hem de dizüstü bellek form faktörlü DDR5 bellek modüllerini sergilemiş durumda. Bunun 4800 Mhz frekanslı ve 1,1V varsayılan voltajlı 32GB SODIMM modüllerine ilk bakış olduğunu da belirtelim. Aynı özellikler masaüstü UDIMM modülleri için de geçerli olsa da, bunlar modül başına 8 GB kapasite ile sonuçlanan daha az yonga içeriyorlar. Ek olarak, her iki modül de daha önce gördüğümüz tüm DDR5 modülleri için standart bir gecikme gibi görünen 40 döngülük bir CAS Gecikmesine sahip.

DDR5 teknolojisi yalnızca frekansları ve bant genişliğini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda varsayılan olarak daha düşük voltaj sunarak bir güç verimliliği yükseltmesi sağlayacak. Ayrıca, DDR5 modülleri hız aşırtma potansiyelini daha da artıracak yerleşik güç denetleyicileri içerecek. Birden çok bellek modülü üreticisi, 6400 MHz’den 10 GHz’e kadar frekanslara sahip kitler geliştirdiklerini şimdiden duyurdu.

AMD ve Intel şimdi DDR5 özellikli platformlarını geliştirmeyi de sürdürüyor. Intel’in 12. Nesil Core serisi, önceki sızıntılara göre DDR5-4800 bellek destekleyecek. Alder Lake’in XMP profil desteği hakkında henüz herhangi bir sızıntı ise olmadı. AMD de şu anda DDR5 teknolojisini desteklemesi beklenen Zen4 mimarisini geliştiriyor.