Anasayfa Haber Dünyanın İlk Geri Dönüştürülebilir Silikon Transistörü Geliştirildi

Dünyanın İlk Geri Dönüştürülebilir Silikon Transistörü Geliştirildi

Geri Dönüştürülebilir Silikon Transistörü

Duke Üniversitesi’ndeki mühendisler, dünyanın ilk geri dönüştürülebilir silikon transistörü hakkındaki çalışmalarını bitirdiler. Bu yeni bileşenle birlikte dijital atıkların doğaya verdiği zarar büyük ölçüde azaltılabilir.

İnsanların günlük hayatta ürettiği atıklar sorun değilmiş gibi, elektronik cihazların artan kullanımıyla birlikte dijital atıklar da dünyayı tehdit eder hale geldi. Kullanılmayan veya bozulmuş elektronik cihazların doğaya olan etkisini minimize etmek amacıyla bunları çöpe atmak yerine geri dönüşüme kazandırmak çok daha faydalı, ancak cihazlardaki alüminyum ve bakır artıkları geri dönüştürülebilirken silikon çipler için maalesef aynı şeyi söyleyemiyoruz. Dünyada her yıl tonlarca dijital atığın oluştuğunu da göz önüne alırsak, bu kadar silikon çipi bir şekilde geri dönüştürmek artık zorunluluk haline gelmiş durumda. Dünyanın ilk geri dönüştürülebilir silikon transistörü de tam da bu zorunluluğa bir cevap olarak ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler’in yaptığı bir araştırmaya göre, bir yıl içerisinde geri dönüşüme bırakılan milyon dolarlık elektronik parçaların sadece dörtte biri geri dönüştürülmeye müsait. Ayrıca dünya yeni yeni 5G teknolojisine odaklanmaya başlamışken, dijital dönüşüm de hız kazanmaya devam edecek ve dijital atık sorununun gün geçtikçe çözülmesi zorlaşacak. Bu noktada Duke Üniversitesi‘ndeki mühendislerin oluşturduğu bir çalışma grubu, sürekli büyüyen dijital atık sorununun sürdürülebilir bir çözümü için araştırmalar yaptı. Yakın zamanda biten araştırma sonucunda dünyanın ilk geri dönüştürülebilir silikon transistörü üretildi.

Oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan bu transistör, gelecekte elektronik atıkların yaşatacağı çevre sorunuyla mücadele edebilecek teknolojilere ilham verme umuduyla, üç karbon bazlı mürekkep kullanılarak geliştirildi. Çalışmanın baş araştırmacısı olan Aaron Franklin‘in konuyla alakalı yaptığı bir açıklamada, “Ürettiğimiz bu transistörde yer alan nanoselüloz, biyolojik açıdan kolaylıkla parçalanabiliyor ve paket ambalajlarda yıllardır kullanılıyor. Ekip olarak bizim burada yaptığımız yenilik, nanoselülozu karbon bazlı basılabilir bir mürekkepte kullanmaktı. Daha önce böyle bir işleme kalkışan biri olmadığını biliyoruz ve elektronik cihazları tamamen geri dönüştürülebilir hale getirmenin işlevsel yollarından biri de bu çalışmamızın sonuçları sayılabilir.” sözlerine yer verdi.

Doğa Dostu Transistörler Gelecekte Benimsenebilir

Araştırmacılar, silikon tabanlı bilgisayar bileşenlerinin yakın zamanda ortadan kaybolmayacağını kabul etseler de tamamen geri dönüştürülebilir, kolayca üretilen doğa dostu elektroniklerin birkaç yıl sonra ana akım haline geleceğini düşünüyor. Maliyetlerin de çok düşük olmasıyla birlikte bu transistörlerden oluşacak çiplerin kullanım alanının genişlemesi muhtemel, ancak bunun uzun bir süreç alacağı da aşikar.

Konunun teknik detayını kısaca özetlememiz gerekirse mühendisler, nanoselülozu kristal bir forma redükte ederek basılabilir transistör mürrekkebine dahil etmenin yöntemini keşfettiler. Nanoselüloz, elektronik cihazların çoğunda yalıtkan olarak bulunan ve biyolojik anlamda kolaylıkla parçalanabilen bir bileşiktir. Fakat buradaki asıl olay, nanoselüloz bileşiğinin transitör üretmek için kullanılan mürekkebin bünyesine katılması. Ekip; üç karbon bazlı nanoselüloz mürekkebi, oda sıcaklığına sahip bir ortamda aerosol püskürtmeli yazıcıyla kullanarak transistör üretmeyi başardı. Uzun süreli yapılan testler sonunda transistörlerin istenilen performansı sunduğu da gözlemlendi. Araştırmacılar ayrıca üretilen transistörün çeşitli işlemlerden sonra %100 seviyesinde geri dönüştürülebildiğini de belirtti.

Geri Dönüştürülebilir Silikon Transistörü
Geri dönüştürülebilir silikon transistörü ile yapılmış biyosensör (Kaynak: Duke Üniversitesi)

Yarım trilyon dolarlık yarı iletken endüstrisinin birden bire geri dönüştürülebilir silikon transistörü kullanmayacağı belli. Yapılan bu çalışma daha çok geleceği hedefleyen bir adım olsa da çevreyi dijital atıklardan büyük ölçüde korumak için iyi bir gelişme sayılabilir. Konuyla alakalı düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.