Anasayfa Haber Gmail ve Facebook, iOS’ta En Çok Veri Toplayan Uygulamalar Konumunda

Gmail ve Facebook, iOS’ta En Çok Veri Toplayan Uygulamalar Konumunda

Kişisel verileri izinsiz toplamada Gmail ve Facebook en popüler iOS uygulamaları
iOS

Apple, AppStore geliştiricilerinin kullanıcılardan veri toplaması hakkında ciddi değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler sonrasında herhangi bir izne tabi olmadan toplanan veriler ise dudak uçuklatacak cinsten.

iOS 14 kullanıcıları, 8 Mayıs itibariyle uygulama verilerinin herhangi bir şekilde toplanmasına ve kullanılmasına “Hayır” diyebiliyor. Ancak uygulamalar bugüne kadar hiç de masum değildi.

Bir uygulama istihbarat şirketi olan 42matters, Apple’a ait AppStore’un prensipleri ve şeffaflık yapısı hakkındaki istatistikleri ortaya çıkardı. Şirketin uygulama programlama arayüzleri ve diğer araçları AppStore’dan belli başlı verileri aramak için kullanılıyor. İçinde yok yok.

Apple’ın uygulama gizlilik etiketlerinin dört genel kategorisi bulunuyor: Sizi izlemek için kullanılan veri, sizinle özdeşleşmiş veri, sizinle özdeşleşmemiş veri ve toplanmamış veri. Bir veri birden fazla kategori içerisinde de olabiliyor.

Kişisel Verileri İzinsiz Toplamada Gmail ve Facebook En Popüler iOS Uygulamaları
iOS

Sizi izlemek için kullanılan veri, tarayıcı geçmişiniz gibi üçüncü şahısların topladığı çapraz-uygulama verisi. Bu öncelikle kullanıcıyla alakalı reklamları hedef alıyor. AppStore’da mevcut 1.816.392 uygulama içinden 99.282’si bu veri etiketine sahip. Bu etiket içerisinde en popüler uygulama 8.8 milyon indirmeyle Twitter.

Sizinle özdeşleşmiş veri, pazarlama için kullanılsın ya da kullanılmasın, herhangi bir kişisel tanımlanabilir bilgilerinizden (PII) biridir. Yeni hesap açılan bir uygulamada bulunan veriler buna örnek gösterilebilir. Bu veri etiketine sahip 191.471 uygulama var, yani sizi izleyen uygulamaların iki katı. Aynı zamanda kişisel tanımlanabilir verinizi de topluyor. Her zamanki gibi, kişisel verileri toplamada Google’ın Gmail’i en üstte bulunurken, Facebook üçüncü sırada yerini alıyor.

Sizinle özdeşleşmeyen veri, kişisel verilerinizi toplayabilen herhangi bir uygulama hakkında bilgiler. Bu veri etiketine sahip 218.924 uygulama var. Bu kategorideki en popüler uygulama ise Subway Surfers isimli oyun.

Kişisel Verileri Toplamada Gmail ve Facebook iOS'ta En Popüler
iOS

Son olarak, toplanmamış veriler en az bir adet veri tipinin dahil olduğu uygulamalarda kullanılıyor. Örn. (toplanmamış) bir email adresi. Bu veri etiketini içeren 215.662 uygulama var. Veri toplamayan en popüler uygulama FNF Ultimate MOD isimli 3.7 milyon kez indirilen müzikal bir ritim oyunu.

Facebook, Apple’ın bu yeni gizlilik kurallarının en büyük eleştirmeni ve sebebini de tahmin edebiliyoruz. Sosyal medya devi, en çok indirilen kişisel veri toplayan uygulama olarak Google’ın biraz az gerisinde kalıyor. Ayrıca AppStore’daki 1.8 milyon uygulamanın yeni veri etiketleme sistemini benimsemediğini görüyoruz. Bunların büyük çoğunluğu muhtemelen eski ve artık desteklenmeyen yazılımlar ama Google kurallarla uğraşmamak için güncellemeleri erteliyor. Diğer geliştiriciler de Google’ın izinden gidiyor gibi gözüküyor.

Kullanıcıları artık “Kişisel verime dokuma” diyebileceği için tüm bunların Facebook ve Google gibi büyük veri toplama şirketlerini nasıl etkileyeceği merak konusu. Facebook şimdiden bu işi nasıl halledeceğini WhatsApp yöntemiyle -üyelikten vazgeç ya da uygulamada sorun yaşa- gösterdi.