Anasayfa Haber Dünyanın En Hızlı Sabit Disk Sürücüsü: Seagate Exos 2X14

Dünyanın En Hızlı Sabit Disk Sürücüsü: Seagate Exos 2X14

Seagate Exos 2X14

Seagate Exos 2X14, 524 MB/sn sürekli aktarım hızına sahip.

Seagate ilk çift aktüatörlü sabit disk sürücüsü (HDD) Mach.2 Exos 2X14 hakkındaki resmi özellikleri açıkladı. SSD’ler artık iş dizüstü bilgisayarları ve iş istasyonları için standart haline gelmesine rağmen, HDD’ler büyük miktarda veriyi nispeten ucuza depolayabildikleri için veri merkezlerinde halen bir yere sahip durumda. Öte yandan Seagate’in Mach.2 çoklu aktüatör teknolojisi, HDD’lerin depolama kapasitesinden ödün vermeden veri aktarım hızını artırmayı hedefliyor.

Geleneksel HDD’lerde okuma/yazma kafalarına sahip bir aktüatör varken, Seagate’in Mach.2 sürücüleri hem sıralı hem de rasgele okuma/yazma hızlarını ikiye katlamak için iki adet aktüatöre sahip. Seagate, 2017’nin sonundan bu yana çoklu aktüatör teknolojisini geliştirmek için Microsoft ile çalışıyor ve çabalarının karşılığını da almış durumda.

Şirketin ilk Mach.2 sürücüsü, Exos 15E900’den bile daha hızlı olan 524 MB/sn’lik sürekli aktarım hızına sahip. Bu da onu şu anda dünyanın en hızlı HDD’si yapıyor. Exos 2X14, 14 TB kapasiteye sahip ancak disk esasen hava geçirmez şekilde kapatılmış helyum dolgulu 3.5 inçlik bir kasada birbirine kaynaştırılmış iki 7 TB HDD’den oluşuyor. 7200 RPM, 256 MB çok bölümlü önbellek ve tek bağlantı noktalı SAS 12 GB/sn arabirimi diğer özellikler arasında.

Bir veri merkezindeki bir sunucuya bağlandığında, ana bilgisayar sistemi Exos 2X14’ü bağımsız olarak adreslenebilen iki mantıksal sürücü olarak görecek. Seagate’in yeni HDD’sinin sıralı okuma/yazma hızları o kadar hızlı ki sürücü TB başına çok daha düşük bir maliyetle bazı ucuz SATA/SAS SSD’lerle bile rekabet edebilecek düzeyde.

Tabii ki sürücünün performans artış daha yüksek güç tüketimi anlamına geliyor. Exos 2X14, boş modda 7,2W ve ağır yük altında 13,5W’a kadar güç tüketiyor. Bu güç miktarı, 3,5 inç HDD’ler için genellikle önerilen 12W gücünden daha yüksek. Veri merkezleri, Seagate PowerBalance özelliğinden faydalanarak güç tüketimini azaltabilir ancak bunun maliyeti yüzde 50 daha düşük sıralı okuma/yazma hızları ve yüzde 5 ila 10 daha düşük rastgele okuma/yazma anlamına geliyor.

Disk yalnızca belirli müşteriler tarafından olacak ve yakın zamanda açık pazara gelmeyecek. Neyse ki şirketin çoklu aktüatör teknolojisinin sonunda diğer HDD’lerde de bulunma olasılığı yüksek.

Diğer taraftan Google Cloud ve Seagate’in veri merkezlerinde kullanılan sabit diskler bozulduğunda arıza tespiti yapabilen teknoloji geliştirdiğini belirtelim.