Anasayfa Haber ARM, Armv9 Mimarili İşlemcilerini ve GPU’larını Duyurdu

ARM, Armv9 Mimarili İşlemcilerini ve GPU’larını Duyurdu

ARM 32 Bit

ARM, 32 bit devrinin sonuna işaret eden Cortex-X2, Cortex-A710, Cortex-A510 CPU’ları ile Mali-G710, Mali-G610 ve Mali-G510 GPU’ları tanıttı.

ARM, Mart ayında 10 yıllık Armv8 teknolojisinin halefi olan Armv9 mimarisini tanıtmıştı. Şimdi ise şirket yeni mimariye dayanan ilk CPU tasarımlarını tanıttı ve büyük performans iyileştirmeleri vaat etti. ARM, Cortex-A CPU çekirdeklerinin tümünün 2023 yılına kadar sadece 64 bit olacağını ve 32 bit devrini sonlandırdığını da vurgulamış durumda.

Cortex-X2, Cortex-A710 ve Cortex-A510 Tanıtıldı

Öncelikle ilk nesil Cortex-X1 ile kıyaslandığında yüzde 30’luk bir performans artışı vaat eden Cortex-X2 dikkat çekiyor. Bu CPU hem akıllı telefonlar hem de dizüstü bilgisayarlar için kullanılabilir durumda. Ayrıca Intel Core i5-1135G7’ye atıfta bulunan “genel dizüstü bilgisayar silikonuna” göre yüzde 40’lık bir performans avantajı sunuyor. Telefonlarda, çoğunlukla Cortex-A78 gibi üç yüksek performanslı çekirdeğe sahip bir kümede kullanılan Cortex-X1 yongalarını gördük, ancak dizüstü bilgisayar üreticileri maksimum performans için sekiz Cortex-X2 çekirdeğini birleştirebilir. Dahası, ortaya çıkan işlemci 16 MB’a kadar L3 önbelleği destekleyebilir.

Armv9 tabanlı ilk büyük CPU olan ve enerji verimliliğinde yüzde 30’luk bir iyileşme vaat eden Cortex-A710 CPU’da ise odak noktası sürdürülebilir performans. Bu nedenle enerji verimliliği hala önemliyken yüzde 10’luk bir performans artışı ve önceki nesle kıyasla 2 kat makine öğrenimi performansı sunuluyor.

Son olarak Cortex-A510 var ve bu en büyük güncellemelerden biri. Zira en son Cortex-A55 bu görevi üstleniyordu. Cortex-A510 ayrıca makine öğrenimi için 3 kat daha iyi performansın yanı sıra, önceki modele göre yüzde 35 performans artışı ve yüzde 20 daha fazla enerji verimliliği vaat ediyor. ARM, bu çekirdeklerin artık birkaç yıl önceki büyük çekirdeklerine benzer performans seviyeleri sunabileceğinin altını çiziyor.

Yeni GPU’lar: Mali-G710, Mali-G610 ve Mali-G510

ARM, CPU’ların yanı sıra, farklı fiyat katmanlarında yeni GPU’lar da sundu. Mali-G710, genel bilgi işlem görevleri için yüzde 20 daha fazla performans, yüzde 20 daha fazla güç verimliliği ve yüzde 35 daha iyi makine öğrenimi vaat eden birinci sınıf GPU olarak karşımıza çıkıyor. Şirket oyun deneyimine odaklanırken daha iyi aydınlatma ve ışın izleme, daha karmaşık geometri ve gölgeleme ile daha yüksek yenileme hızları vaat ediyor. CPU ek yükünü azaltmak ve GPU’nun daha fazla görev için kullanılmasına izin vermek için yeni bir Komut Seti (CSF) de mevcut. GPU, 7 ila 16 gölgelendirici çekirdeği ile yapılandırılabiliyor ve her bir çekirdek Mali-G78’de sunulanların performansını 2 katına çıkarıyor.

Sırada ise Mali-G610 var. Mali-G710 ile aynı özellikleri desteklese de yalnızca 1 ila 6 arasında gölgelendirici çekirdeğine sahip. Bu GPU’nun amacı, yeni teknolojilerin daha genel bir pazarda benimsenmesini sağlamak.

Mali-G57’nin yerine gelen Mali-G510 ise yüzde 100 performans artışı ve makine öğrenimi artışının yanı sıra yüzde 22 daha fazla enerji tasarrufu vaat ediyor. Bu arada Mali-G310, dokulama için 6 kat performans iyileştirmesi, Vulkan için 4.5 kat iyileştirme ve Android kullanıcı arayüzü için 2 kat performans sunuyor.

Tüm bunlara ek olarak ARM, tüm bu bileşenleri bir araya getirmeye yardımcı olan CoreLink CI-700 Coherent Interconnect ve CoreLIink NI-700 Network-on-Chip Interconnect’i de tanıttı. Bu yeni bileşenler ise bant genişliği, gecikme ve güvenlik geliştirmelerinin yanı sıra Memory Taggin Extension gibi Armv9 özelliklerini destekliyor.