Anasayfa Haber MIT, Dijital Elyaf Geliştirdi

MIT, Dijital Elyaf Geliştirdi

Dijital Elyaf

Dünyanın ilk dijital elyaf kumaşı fiziksel aktiviteden sonuç çıkarabiliyor.

MIT araştırmacıları, dijital yeteneklere sahip ilk fiberi yarattılar. Dijital elyaf aktiviteyi algılayabilme, saklayabilme, analiz etme ve çıkarım yapma yetenekleri sunuyor. MIT profesörü Yoel Fink, dijital elyafın, kumaşların insan vücudundaki potansiyel olarak fiziksel performans izleme, tıbbi çıkarım ve erken hastalık tespiti için kullanılabilecek gizli modelleri ortaya çıkarma olanaklarını genişlettiğini ifade ediyor.

MIT atılımına kadar, elektronik elyaflar analogdu ve bilgi bitlerinin fiber içinde kodlanıp işlenebildiği elektrik sinyali taşıyordu. Yeni çalışma ise verileri dijital olarak saklama ve işleme yeteneğine sahip bir kumaşın ilk kez gerçekleştirmesi olarak öne çıkıyor. Fink, yeni elyafın, kumaşların programlanmasına izin verdiğinin altını çiziyor.

Araştırmacılar, bir polimer fiber oluşturmak için yüzlerce kare silikon mikro ölçekli dijital çipi bir ön forma yerleştirdiler ve polimer akışını hassas bir şekilde kontrol ederek, çipler arasında onlarca metre boyunca sürekli bir elektriksel bağlantı sağlayan bir fiber oluşturdular. Elde edilen elyaf, ince ve esnek. Ayrıca kumaşlara dikilmek üzere bir iğneden geçirilebilecek yapıda.

Dijital elyafın sağlam olduğu ve bozulmadan en az 10 kez yıkanabileceği söyleniyor. Elyaf içinde veri depolamak da mümkün. Araştırmacılar, 767 kilobit tam renkli film dosyası ve 0,48 megabayt müzik dosyası da dahil olmak üzere elyafa bilgi yazabiliyor, depolayabiliyor ve okuyabiliyor. Dosyalar ayrıca güç olmadan da 2 aya kadar saklanabiliyor. Yeni elyaf ayrıca tıbbi kullanım için potansiyele sahip ve test sırasında bir gömleğin koltuk altına entegre edilerek 270 dakikalık yüzey vücut ısısı verisi toplanılması sağlanmış.

Elyaf, küçük bir harici cihaz tarafından kontrol ediliyor. Bu nedenle bir sonraki adım, elyafın kendisine bağlanabilen bir mikro denetleyici olarak yeni bir çip tasarlamak olacak.