Anasayfa Haber 5D Depolama ile 500 TB Veri Cam Disklere Sığacak

5D Depolama ile 500 TB Veri Cam Disklere Sığacak

5D Depolama

5D depolama teknolojisi büyük miktarda veriyi sonsuza kadar saklama olanağı sunuyor.

Araştırmacılar yüksek hızlı lazerler kullanarak 500 TB verinin CD boyutunda bir cam diske yazılmasına izin verebilecek 5D veri depolama teknolojisi geliştirdi. Optica topluluğuna göre teknik, arşivleme ve diğer amaçlar için teknolojiyi kullanmayı mümkün kılabilecek daha yüksek yazma hızları kullanıyor.

5D optik depolama ile her veri için üç katman nano ölçekli nokta kullanılıyor. Standart boyut içindeki noktaların boyutu, yönü ve konumu, beş boyutu oluşturuyor. Noktalar, mikroskop ve polarizör kullanılarak okunan diskten geçen ışığın polarizasyonunu değiştiriyor.

5D optik depolama daha önce de gündeme gelmişti. Öte yandan birtakım sorunlar vardı. Bunların başında da teknolojiyi kullanışsız hale getiren yavaş yazma hızları öne çıkıyordu. Yine de teknolojinin uzun vadeli depolama için büyük avantajları mevcut. Depolama ortamının 1.000 dereceye kadar olan sıcaklıklara dayanabileceği ve oda sıcaklığında bozulmadan 13,8 milyar yıl dayanabileceği tahmin ediliyor.

Araştırmacılar son olarak hız sorununun üstesinden gelmek için yüksek tekrarlama oranına sahip bir femtosaniye lazer kullandı. Araştırmacılar doğrudan cama yazmak yerine, lazeri birkaç zayıf ışık darbesi kullanarak küçük yapılar oluşturan, yakın alan geliştirme adı verilen bir fenomen üretmek için kullandı. Bunlar daha güçlü, tek darbeli bir “mikro patlama” tarafından oluşturulan dairesel boşlukları geliştirmek için kullanılabiliyor. Makaleye göre bu teknik, yüksek tekrarlamalı lazerler kullanan diğer yaklaşımlar için sorunlu olan termal hasarı en aza indirmiş durumda.

Yeni teknik kullanılarak yaklaşık yüzde 100 okuma doğruluğu ile geleneksel bir CD boyutunda bir silika cam disk üzerine 5 GB metin verisi yazılabildi. Araştırmacılar, “Yöntemden elde edilen yazma yoğunluğu ile disk 500 terabayt veri tutabilecek” diyor. Ayrıca saniyede 1 milyon voksel veya saniyede yaklaşık 230 KB hızlarda yazma gerçekleştirilebildi.

Bu hızlar kulağa yavaş gelebilir ancak paralel yazma ile 500 TB’lık bir diski yaklaşık 60 günde doldurmak mümkün. Bu, tonlarca değerli veriyi sonsuza kadar yedeklemenin bir yolunu sağlayabilecek nitelikte. Araştırma ekibi lideri Peter G. Kazansky, “Mevcut sistemle, örneğin bir kişinin DNA’sındaki bilgileri korumak için kullanılabilecek terabaytlarca veriyi koruma yeteneğine sahibiz” diyor.

Diğer taraftan teyp depolamanın yerini DNA depolama teknolojisinin alabileceğini belirtelim.