Anasayfa Haber ABD Hava Kuvvetleri Roket Kargo Konusunda Ciddi Düşünüyor

ABD Hava Kuvvetleri Roket Kargo Konusunda Ciddi Düşünüyor

Starship Roket

ABD ordusu, gezegenin dört bir yanına roket ile kargo göndermeyi planlıyor.

ABD Hava Kuvvetleri, Cuma günü gazetecilerle yaptığı bir saatlik konferans görüşmesinde, roketlerle dünyanın dört bir yanına kargo teslimatı yapmaya büyük ilgi duyduğunu doğruladı. Askeri yetkililer, bu yeni kargo girişimini öncü programı haline getirmek için geliştirdiklerini söyleyerek, konsepti deneysel bir durumdan operasyonel bir kapasiteye taşıma arzularından bahsediyor.

Hava Kuvvetleri’nde yer alan bilim insanı ve roket kargo programı yöneticisi Dr. Greg Spanjers, bu türden bir kargo fikrinin uzay yolculuklarının başladığı tarihten itibaren var olduğunu belirtiyor. Bu fikrin, her zaman ilgi çekici halde olduğunu ve her on yılda bir fikri gerçekleştirebilmek için değerlendirmeye aldıklarını da sözlerine ekliyor. Spanjers’e göre ABD ordusunun bu fikri henüz gerçekleştirmemiş olması, teknolojilerin buna uygun olmaması nedeniyleydi. Ancak artık yeni girişimin zamanı gelmiş gibi duruyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD ordusunun Starship roketi ile ilgilendiği konusunda söylentiler çıkmıştı. Bu söylentiler, roket kargo programının temellerini oluşturmakta. Bugün de ABD Hava Kuvvetleri, yeni bütçe talebine roket kargo programını ekledi. 200 milyar dolarlık yıllık bütçenin bir parçası olarak, dünyanın herhangi bir yerinden kargo fırlatmak ve dünyanın herhangi başka bir yerine inmek için ayrılan bütçe ise 47.9 milyar dolar olarak açıklandı.

Roket Kargo Konsept Tasarım

ABD Hava Kuvvetleri’nin verdiği bilgilere göre, bir roket dünyanın çevresini 90 dakika gibi kısa bir süre içerisinde dolanabiliyor. Roketlerin bu hızı, uçaklar tarafından henüz sağlanabilmiş değil. Bu nedenle roketler, bir noktadan başka bir noktaya kargo teslimatını oldukça hızlandırabilecek kapasiteye sahipler. Askeri malzemelerin de yüzde 95’inin ticari demiryolu, uçak ve tekne hizmetleriyle nakliye edildiğini düşündüğümüzde, yeni girişimin sebebini daha net bir şekilde anlayabiliyoruz.

Göz önünde bulundurulması gereken bir başka nokta ise kargo hizmeti için roket fırlatmanın yüksek maliyetli oluşu. Bu faktörü göz önünde bulunduran ordu, maliyetleri düşürebilmek için bir roketi birden fazla kullanmayı hedefliyor. Bu da büyük ölçüde özel yatırımlar ile inşa edilen roketlerin kullanılacağı anlamına gelmekte. Böylelikle akla gelen ilk şirket de SpaceX oluyor. Bu konuyla ilgili Hava Kuvvetleri’nden herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak Spanjers yaptığı açıklamasında, düşünülen şirketlerden çok daha fazlasıyla görüşmeler gerçekleştirdiklerini doğruladı. Ayrıca Spanjers, henüz bu tür girişimlerde bulunmayan bazı şirketleri de teşvik edeceklerini bildirdi.

Savunma liderleri ise yeni teknolojiyi erken benimsemiş gibi görünüyor. ABD Savunma Bakanlığı, hem şirketlerin test programlarını desteklemek hem de lojistik malzemeleri ve prosedürleri test etmek için ilk lansmanları indirimli fiyattan satın almayı bile düşüneceğini söylüyor. Bunların haricinde kargo taşıyan roketlerin nerelerden fırlatılacağı ve nerelere ineceği konusunda da soru işaretleri bulunmakta. Spanjers yaptığı açıklamada, roketlerin engebeli arazide olsun veya olmasın gezegenin herhangi bir yerine inebileceğini belirtiyor. Bu konuda, aynı roketlerin Ay yüzeyine yaptığı inişleri de örnek olarak gösteriyor.