Anasayfa Haber AMD’nin Sıvı Soğutmalı RX 6900 XT Modeli Ortaya Çıktı

AMD’nin Sıvı Soğutmalı RX 6900 XT Modeli Ortaya Çıktı

Sapphire Radeon RX 6900 XT LC

Sıvı soğutmalı Sapphire Radeon RX 6900 XT LC, piyasaya henüz sürülmemiş olan RX 6900 XTX’ye çok benziyor.

AMD’nin sıvı soğutmalı Radeon RX 6900 XT‘si perakende pazarına doğru ilerliyor gibi görünüyor. VideoCardz sitesinin ulaştığı bilgiye göre, Brezilyalı bir alışveriş sitesi olan Kabum’da, Sapphire Radeon RX 6900 XT LC listelenmiş. Satışa sunulan grafik kartının tasarımı ise geçmişte tasarımları sızdırılan ancak henüz satışa sunulmamış olan RX 6900 XTX’ye oldukça benziyor. Bu nedenle ortaya çıkan söylentiler, Radeon RX 6900 XT LC’nin Radeon RX 6900 XTX’nin eşdeğeri olabileceği yönünde.

AMD, Radeon RX 6900 XT LC grafik kartında Navi 21 XTXH kalıbını kullanacak. Böylelikle yeni grafik kartı, toplam 5.120 Akış İşlemcisi (SP) ve 80 İşlem Birimi (CU) ile birlikte gelecek. Ayrıca, 5.120 SP’nin yanı sıra, ışın izleme (ray tracing) iş yükleri için 80 ışın hızlandırıcı da grafik kartında bulunuyor. Yeni grafik kartı, 2.250 MHz oyun hızı ve 2.435 MHz’e kadar turbo hızı ile geliyor. Bu değerler, sıvı soğutmalı Radeon RX 6900 XT’nin normal versiyona göre yüzde 11.7 daha fazla oyun hızı ve yüzde 8.2 daha fazla turbo hızı sunduğu anlamına gelmekte.

Sapphire Radeon RX 6900 XT LC

Hızlardaki artışın yanı sıra, Kabum’da yer alan teknik özellikler tablosu incelendiğinde, Radeon RX 6900 XT LC’nin bellek hızında da bir artış göze çarpıyor. Görünüşe göre sıvı soğutmalı sürüm, Radeon RX 6900 XT’deki 16 Gbps’lik bellek yongalarının aksine, 18 Gbps GDDR6 bellek yongalarına sahip. Samsung’un 18 Gbps GDDR6 bellek yongaları ürettiği göz önüne alındığında, bu durumun mümkün olabileceğini söyleyebiliriz. Eğer bu gelişme doğruysa, Radeon RX 6900 XT LC’nin maksimum teorik bellek bant genişliğinin 576 Gbps’ye kadar yükseldiğini belirtebiliriz. Bu da normal sürüme göre yüzde 12.5’lik bir artışı gözler önüne seriyor.

Kabum’da listelenen Sapphire Radeon RX 6900 XT LC, yakın zamanda Çin’de bir oyun bilgisayarının içinde karşılaştığımız Radeon RX 6900 XT LC ile aynı tasarımı paylaşıyor. Listelenen grafik kartı Sapphire’e ait olmasına rağmen, kartın üzerinde Sapphire logosuna rastlanmıyor. Ayrıca herhangi bir üçüncü taraf pazarlamasına dair hiçbir işaretin bulunmadığını da söyleyebiliriz. Grafik kartının tasarımına baktığımızda, göze ilk olarak kartın her iki tarafında yer alan alüminyum plakalar çarpmakta. Bununla birlikte kartın temel tasarımının Radeon RX 6900 XT referans sürümü ile aynı olduğunu söylemek mümkün. Bu noktada kartlar arasındaki tek farkın, ürünle birlikte verilen 120 mm AIO sıvı soğutucu olduğunu belirtebiliriz.

Radeon RX 6900 XTX

Sapphire Radeon RX 6900 XT LC, önemli bir hız geliştirmesi ile birlikte gelmesine rağmen halen bir çift 8 pinli PCle güç konektörü kullanıyor. Bununla birlikte sıvı soğutmalı sürümün normal sürüm gibi 300W TDP sınırına sahip olup olmadığı belirsiz. Ancak, daha yüksek saat hızları göz önüne alındığında, daha yüksek bir TDP değeri görebiliriz.

Tüm bunların haricinde sıvı soğutmalı sürümün ekran çıkışlarının normal sürümle aynı olduğunu da belirtelim. Yani kart, AMD’nin referans sürümünde olduğu gibi dört monitör desteğini koruyor. Bu bağlantı noktaları arasında HDMI 2.1, iki DisplayPort 1.4 ve bir USB Type-C sunuluyor.

AMD, sıvı soğutmalı yeni Radeon RX 6900 XT modeli için Computex etkinliği sırasında herhangi bir duyuru yapmadı. Ancak FidelityFX Süper Çözünürlük için önceden duyurulan bir etkinlik sırasında yeni grafik kartı ile ilgili bilgilere ulaşabilmemiz muhtemel görünüyor. Kabum’da listelenen sıvı soğutmalı modelin gönderimlerinin 30 Haziran’da başlayacağını bildiğimize göre, AMD’nin yeni grafik kartını duyurması da pek uzakta olmayabilir.