Anasayfa Makale Huawei Wi-Fi AX3 Router – Öne Çıkan Özellikler

Huawei Wi-Fi AX3 Router – Öne Çıkan Özellikler

Huawei Wi-Fi AX3 Router

Huawei’nin Wi-Fi 6 Plus destekli AX3 model router cihazına ve öne çıkan özelliklerine bakıyoruz.

Huawei, Wi-Fi 6 destekli cihazların yaygınlaşmasıyla, uygun fiyatlı AX3 Router modeliyle rekabete katıldı. AX3, sunduğu özellikler ve tasarımıyla öne çıkıyor. Peki bu özellikler neler?

Huawei Shop Fiyatı İçin Tıklayınız

Tasarım

Huawei Wi-Fi AX3 Router, üst yüzeyin gizlediği havalandırma çıkışlarına sahip bir gövde ile geliyor. Alışık olduğumuz tasarım çizgisinin dışında bir tasarımla gelen router, köşeli hatlara sahip. Cihazın antenleri ise arka kısmından yukarıya doğru konumlandırılmış. Bu antenler yön değiştirme hareketine sahip değilken, sadece yukarı aşağı doğru 90 derecelik bir hareket desteği sunuyor.

Huawei Wi-Fi AX3 Router - anten

Ayrıca ön tarafında bilgilendirme LED’i bulunan router, üst kısmında da kolay kablosuz bağlantı için eşleştirme düğmesi ve gizlenmiş NFC alıcısı barındırıyor. Cihazın giriş/çıkış portları ve kontrol butonları ise arkasında konumlandırılmış.

Kolay kurulum

Huawei AX3 Router, her kullanıcıya hitap eden ve oldukça basit olan bir kurulum aşamasına sahip. Cihaz, modeminizden gelen veya doğrudan dağıtıcı cihazınızdan gelen WAN kablosunu taktıktan sonra arayüz üzerinden birkaç adımla kullanıma hazır hale geliyor. Böylece ağ cihazları konusunda deneyimsiz olan kullanıcılar dahi sorunsuz bir kurulum gerçekleştirebiliyor.

Kuruluma başladığınız anda kurulum sihirbazı bağlantı türünüzü sorar ve bilgilerinizi doldurmanızı ister. Burada zorlanacağınız tek şey, servis sağlayıcınızdan WAN bilgilerinizi edinme sürecidir. Bilgilerinizi doldurduktan sonra bir sonraki adıma yani Wi-Fi bağlantısı oluşturma adımına geçebilirsiniz.

Huawei Wi-Fi AX3 Router - kurulum

Wi-Fi ayarlarında dilerseniz 2.4 ve 5 GHz ağlarını tek bir bağlantı şeklinde sunabilir veya ayrı ayrı yapılandırabilirsiniz. Bu konudaki kararınızı verdiyseniz, Wi-Fi ağı adınızı ve parolanızı belirleyip kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Daha fazla ayar üzerinde değişiklik yapmak istemeniz durumunda, 192.168.3.1 adresi ile arayüze girmeniz veya Huawei AI Life uygulamasını edinmeniz gerekli.

Basit ve grafik tabanlı web arayüz

Huawei AX3, klasik routerların aksine temel ayarları basit bir tasarımla sunan bir arayüze sahip. Cihazın IP adresiyle arayüze erişip oturum açtığınız anda, ağınıza bağlı olan cihazları görme ve mevcut indirme/yükleme trafiğini kontrol etme şansına sahipsiniz. Ayrıca ağınıza toplamda kaç cihazın dahil olduğunu, routerın çalışma süresini ve WAN bağlantı bilgilerinizi görebiliyorsunuz.

Arayüzün ana sayfasında toplam 5 adet menü yer alıyor. Bunlar sırasıyla Başlangıç Ekranı, İnternete Bağlan, Wi-Fi Ağım, Cihazı Yönet ve Diğer İşlevler şeklinde.

Huawei Wi-Fi AX3 Router arayüz

Menüler arasındaki en teknik kısım, İnternete Bağlan kısmıdır. Buradan ağ bağlantı türünü (DHCP, statik IP, PPPoE, AP) ve MTU değerini değiştirmenize olanak sağlanıyor. PPPoE desteğiyle, harici bir router/modem kullanmadan fiber ağlara bağlanabilirsiniz. Ayrıca menüde MAC klonlama, VLAN değeri değiştirme, DNS belirleme gibi işlemleri de yapabileceğiniz bölümler mevcut.

Huawei Wi-Fi AX3 Router bağlantı ayarları

Wi-Fi Ağım menüsü ise, daha önce de bahsettiğimiz gibi kablosuz ağları yönetebileceğiniz ayarları içeriyor. Wi-Fi ağlarınız için frekans aralığı belirleme, kanal değiştirme, parola ve isim değiştirme gibi işlemleri yapabiliyorsunuz. Ayrıca geriye dönük olarak Wi-Fi 5 desteğini de etkinleştirmeniz gereken menü de burası.

Huawei Wi-Fi AX3 Router wi-fi ayarları

Cihazı Yönet menüsü, tam olarak yönetim ayarları sunan bir menü değil. Bu menüde routerı değil, bağlı olan cihazlarınızı yönetebiliyorsunuz. Cihazlarınızın internete hangi bağlantı türü ile bağlandığını gözlemleyebilir ve internet erişimlerini kontrol edebilirsiniz. Buna ek olarak cihazlara özel indirme ve yükleme hızı belirleme seçeneğine sahipsiniz.

Huawei Wi-Fi AX3 Router ayarları

Diğer İşlevler menüsü ise, tam olarak routerı yönetebileceğiniz ayarları içeriyor. Bu menüde cihazın bilgilerini görüntüleyebilir, firmware güncellemesini yükleyebilir, IPTV yapılandırması yapabilir ve birçok yönetimsel araca ulaşabilirsiniz.

Huawei AI Life uygulaması

AI Life kontrol uygulaması, Huawei cihazlarının yönetilmesini sağlayan basit bir araç. Uygulama üzerinden Wi-Fi AX3 Router’ı eşleştirdikten sonra mevcut internet bağlantınızın durumunu, indirme ve yükleme trafiğini, bağlı cihazları, ebeveyn denetimlerini görebilir ve Wi-Fi ayarlarına ulaşabilirsiniz.

Huawei Wi-Fi AX3 Router - ai life

Uygulama üzerinde bulunan Wi-Fi sekmesi ile kablosuz ağınızın durumunu analiz edebilirsiniz. Bu sayede uygulama Wi-Fi parazitlerini algılar ve Wi-Fi kanalını değiştirerek çözüm sunmaya çalışır.

Huawei AI Life bunların haricinde firmware (donanım yazılımı) güncelleme, arayüz ve kablosuz ağ şifresi değiştirme, cihazı yeniden başlatma, LED bildirim ışığını kontrol etme gibi birçok kontrol özelliğini barındırıyor.

Yüksek performans, hızlı kablosuz bağlantı

Huawei AX3 Router, çift çekirdekli ve dört çekirdekli olmak üzere 2 farklı versiyon bulunduruyor. Bu işlemcilerle birlikte 128 cihaza kadar sorunsuz kullanabileceğiniz ağlar oluşturmanıza imkan tanınıyor. Ayrıca bu işlemciler, yapıları gereği rakiplerinden daha serin çalışıyor. Bu sayede stabilite bozulmuyor, internetinizin keyfini çıkarabiliyorsunuz.

Huawei Wi-Fi AX3 Router - wi-fi 6 plus

Huawei, router ile birlikte Wi-Fi 6 Plus çözümünü sunuyor. Bu sayede 3000 Mbps hıza (2.4 GHz’de 574 Mbps ve 5 GHz’de 2402 Mbps) erişebiliyorsunuz. Temelinde Wi-Fi 6 olan bu teknoloji, Chipset Synergy ortaklığıyla 160 MHz bant genişliğini kullanacak şekilde tasarlanmış. Router bu sayede çevresel etkenlerden (örneğin çevredeki router / kablosuz cihazlar) de daha az etkileniyor. Ayrıca şirketin Wi-Fi 6 Plus destekleyen akıllı telefonları, bu router ile daha yüksek hızlarla ağa bağlanabiliyor.

Kolay bağlantı seçenekleri

Huawei, AX3 ile birlikte birçok kolay bağlantı seçeneği sunuyor. Klasik olarak bir ethernet bağlantısı kurduğunuzda, herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan ağa kablolu olarak bağlanabilirsiniz. Cihaz bunların dışında kablosuz bağlantılar için birçok kolay bağlantı seçeneği sunuyor.

Router, üzerinde bulunan buton sayesinde WPS tabanlı bağlantı kurmanızı sağlıyor. Yani düğmeye bastığınızda, kablosuz ağa bağlanmaya çalışan cihazlarınız otomatik olarak ağa dahil ediliyor. Bu sayede şifre girmeye gerek kalmadan, kolay bir şekilde cihazlarınızı kablosuz ağınıza dahil edebiliyorsunuz.

Huawei Wi-Fi AX3 Router, bunun dışında yenilikçi bir kolay bağlantı seçeneğine sahip. Cihaz, NFC desteği ile kablosuz ağa katılmanıza olanak sağlıyor. Örneğin akıllı telefonunuzu veya misafirinizin akıllı telefonunu kolay bir şekilde ağa bağlamak istiyorsunuz. Bu noktada tek yapmanız gereken NFC’yi aktif edip, routerın sağ alt köşesine yakınlaştırmak. Bu işlemle birlikte akıllı telefon ekranında bir bildirim çıkacak. Bildirime onay vermeniz durumunda, kolay bir şekilde kablosuz ağa bağlantı sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Huawei, girişte de bahsettiğimiz üzere üst düzey rakiplerinden bütçe olarak çok farklı bir konuma yerleşiyor. Tasarımı ve özellikleri ile dikkat çeken ürün bu sayede daha çok ilgi çekiyor. Orta segment Wi-Fi 5 routerlar bile halen her eve girebilmiş değilken, AX3 Router uygun fiyatıyla Wi-Fi 6 teknolojisini evlere getiriyor.

Son olarak Huawei AX3 Quad-Core modelinin 749 TL, Dual-Core modelinin de 549 TL satış fiyatına sahip olduğunu belirtelim.