Anasayfa Haber Intel, GlobalFoundries’ı Satın Almak İstiyor

Intel, GlobalFoundries’ı Satın Almak İstiyor

Intel En Büyük Yonga Üreticisi

Intel, bir zamanlar AMD’nin bir parçası olan GlobalFoundries’ı satın almak için çalışıyor.

Intel’in geçtiğimiz günlerde Avrupa’da büyük bir fabrika kurma planları ortaya çıkmıştı. Şirket, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan The Wall Street Journal’in yeni bir raporuna göre ise oldukça beklenmedik bir hamle ile GlobalFoundries’i (GF) satın almaya ilgi gösteriyor. Raporda, satın alma görüşmelerinin devam ettiği ve satın almanın dökümhane için yakın zamanda belirlenen halka arz değerinden %50 daha yüksek bir değer ile 30 milyar dolara gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Intel, geçtiğimiz günlerde ürünleri için üçüncü taraf dökümhanelerden yararlanmayı daha ciddi bir şekilde düşüneceğini söylediğinden, bu hareketin beklenmedik bir hamle olduğunu söylemek yanlış olmaz. Mevcut duyuru, Intel’in yeni entegre cihaz üretimi veya IDM 2.0 stratejisinin bir parçası olacak gibi duruyor. Ancak bu stratejinin, Intel’in bunun temeli olabilecek kendi dökümhane kapasitelerini genişletmeye istekli olduğu bir başka tarafı da bulunuyor.

IntelFab

GF, bir zamanlar Intel’in en büyük rakibi olan AMD’nin bir parçasıydı. Ancak şirket hayatta kalmak ve maliyetleri azaltmak adına GF ile bağlarını koparmıştı. Şu anda GF’nin %100 haklarına sahip olan şirket Abu Dabi merkezli Mubadala Investment Co. Ancak yine de AMD ve GF arasında bir tedarik anlaşması halen bulunuyor.

Son olarak Intel ile GlobalFoundries arasındaki satın alım işleminin henüz resmi olarak duyurulmadığını ancak önümüzdeki günlerde resmi açıklamaların gelebileceğini beklediğimizi belirtelim.