Anasayfa Haber SK Hynix, DDR5 Seri Üretimine Başlıyor

SK Hynix, DDR5 Seri Üretimine Başlıyor

RAM ve SSD üretiminin ardındaki önemli isimlerden olan SK Hynix, DDR5 yongaları yakında tedarik etmeye başlayacak. Şirket aynı zamanda 176 katmanlı NAND SSD yongaları için de çalışıyor.

SK Hynix, önümüzdeki birkaç ay içerisinde DDR5 bellekler için hacimli üretime başlayacağını duyurdu. Bildiğiniz gibi Intel’in 12. nesil Alder Lake platformuyla birlikte DDR5 bellek desteğinin gelmesini bekliyoruz.

SK Hynix tarafından geliştirilen DDR5 bellek modülleri ise muhtemelen bu platformla birlikte piyasaya çıkacak. Aslına bakarsanız şirketin ilk DDR5 modülleri 2019 yılında sergilenmişti. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi birçok geliştirme yapıldı ve seri üretime giren bellekler oldukça farklı.

DDR5 Bellek

Yonga üreticisi, bu ayın başlarında aşırı ultraviyole litografisinin (EUV) kullanıldığı, 1anm üretim teknolojisiyle üretilen LPDDR4-4266 belleklerin hacimli üretimine başladığını açıklamıştı. Bu noktada önceki 1znm noduna kıyasla verimliliğin %25 arttığı, ayrıca önceki benzer LPDDR4 yongalara kıyasla %20 daha az güç tükettiği söyleniyor. Gelecek yılın başlarından itibaren, 1a tekniği kullanılarak ilk nesil DDR5 üretimi için kullanılacak.

Öte taraftan depolama çözümleri de geliştiren şirket, SSD denetleyicileri üreten şirketlerle birlikte şimdiden 512 GB 176 katmanlı yongaları örneklemeye başladı. Bu bağlamda yeni nesil 3D NAND belleklerin kullanıldığı SSD’leri 2022 yılında görebiliriz.

DDR5 RAM’ler, Intel’in Alder Lake işlemcilerini kullanacak olan bilgisayar üreticilerinin talebini karşılamak için yılın ikinci yarısında seri olarak üretilecek. Daha büyük iş yükleri için geliştirilen Sapphire Rapids CPU’ların kullanıldığı sunucular ise DDR5 bellekleri 2022 yılının ilk yarısı gibi erken bir tarihte kullanmaya başlayacak.