Anasayfa Haber RTX 4000 ve RX 7000 Serisinde Güç Tüketimi Uçuşa Geçebilir

RTX 4000 ve RX 7000 Serisinde Güç Tüketimi Uçuşa Geçebilir

Yeni nesil ekran kartları, çok yongalı tasarımlar, gelişen bellek teknolojileri ve yüksek çekirdek sayıları gibi birçok etken nedeniyle güce doymayacak.

Yarı iletken sektörü her ne kadar gelişmeye devam etse de, son dönemde özellikle üst sınıf ekran kartlarının güç tüketimi bir hayli arttı. Görünen o ki AMD ve NVIDIA, gelecek nesil ile birlikte işin tadını biraz kaçıracak.

Ekran kartları konusunda bize zaman zaman sızıntılar sağlayan kopite7kimi ve Greymon55, NVIDIA’nın yaklaşmakta olan Lovelace GPU’larında güç tüketiminin 450W’ın üzerine çıkacağını düşünüyor. Öyle ki özel soğutmalı modellerde bu değer daha yukarı çıkabilir. Elbette bir de kartların güç tüketirken yaptığı ani sıçramalar var.

450W gibi TDP değerleri, muhtemelen RTX 3080 Ti ve RTX 3090’ın yerini alacak olan AD102 silikonlu üst düzey RTX 4000 serisi ekran kartlarında görülecek. Öyle ki performans canavarı grafik işlemcilerin yanı sıra yüksek güç tüketen GDDR6X bellekler de bu senaryoda rol oynayacak.

NVIDIA Ampere ve AMD Big Navi GPU

Öte taraftan Beyond3D forumlarından Bondrewd, AMD’nin RDNA 3 mimarili Radeon RX 7000 serisiyle ilgili bazı ipuçları verdi. Bu bağlamda çok yongalı Navi 31 GPU’ya sahip ekran kartının toplam çektiği gücün 500W’a yaklaşacağı söyleniyor.

3DCenter ise iki GCD ile birlikte Navi 31 GPU’nun tahmini olarak 600-650 mm² boyutlarında olacağını tahmin ediyor. Infinity Cache taşıyan MCD’ler dahil edildiğinde ise bu boyut 800 mm² seviyesine ulaşabilir. Nihayetinde ise RDNA 3 ekran kartı, toplam güç tüketimi açısından 450-480W aralığında olabilir.

Bu GPU’ların piyasa sürülmesine henüz uzun zaman var ancak bu rakamlar endişe verici. Yüksek PSU gereksiniminin yanı sıra soğutma da önemli. Öte yandan bu GPU’ların sonrasında dizüstü bilgisayarlar için optimize edildiğini biliyoruz ve artan güç tüketimi büyük bir sorun haline geliyor.