Anasayfa Haber SK Hynix, Intel’in Depolama Bölümünü Satın Alıyor

SK Hynix, Intel’in Depolama Bölümünü Satın Alıyor

Intel SSD

SK Hynix ve Intel arasında zamana yayılan önemli bir satın alım anlaşması yapılacak. Mavi ekibin depolama birimi, ilerleyen tarihlerde yeniden markalaşacak.

Bir Intel yöneticisi, SK Hynix’in önümüzdeki yıllarda Intel’in 3D NAND ve SSD bölümünü 9 milyar dolar karşılığında devralacağını duyurdu. Üstelik satın almakla kalmayıp, merkezi ABD’de bulunan bağımsız bir şirket olarak yöneteceğini ekledi.

Kurulacak şirket yeni bir isim alacak, genel merkezi ABD’de olacak ve şu anda Intel’in NAND Ürünleri Genel Müdürü olan Robert Crooke tarafından yönetilecek. Bu kuruluş başlangıçta Intel ve SK Hynix’e ait olacak ve 2025’te tamamen sahip olduktan sonra bir yan kuruluş haline gelecek. Ayrıca SK Hynix’in bir parçası olsa da belirli seviyede bağımsızlığını koruyacak.

Intel’in 3D NAND ve depolama tarafı öncelikle sunucu ve kurumsal pazara odaklanıyor. Hatta Intel ve Micron ortak girişiminin çökmesinin nedenlerinden biri de buydu. SK Hynix, depolama ihtiyacı duyan tüm kullanıcılar için çözümler üreten bir şirket.

Yeni kurulan şirketin kendi 3D NAND belleklerini geliştirmeye devam edip etmeyeceği ve SK Hynix tarafından tasarlanan SSD kontrolcülerini kullanıp kullanmayacağı belli değil. Ancak SK Hynix’ten tamamen ayrı bir birim olarak çalışacağı kesin.

Doğrusu Intel ve SK Hynix arasındaki 9 milyar dolarlık anlaşmanın şartları oldukça karmaşık görünüyor. Bu nedenle Intel’in 3D NAND ve depolama varlıklarını Güney Koreli şirkete entegre etmek muhtemelen biraz zor olacak. Öte taraftan şirketlerin bu tür anlaşmalarda dünya çapındaki çeşitli düzenleyicilerden onay aldığını biliyoruz.

SK Hynix, onayları aldıktan sonra Intel’in Çin’deki fabrikası, fikri mülkiyetleri ve çalışanları da dahil olmak üzere NAND ve SSD işletmeleri için 7 milyar dolar ödeyecek. Kalan 2 milyar dolarlık ödeme ise Mart 2025’te anlaşma tamamlandıktan sonra yapılacak. Son olarak, Intel’in bundan üç yıl sonrasında sözleşme tamamen bitene kadar fabrikada NAND yongalar üretmeye devam edeceğini not düşelim.