Anasayfa Haber Microsoft, Edge için Süper Duper Güvenlik Modunu Test Ediyor

Microsoft, Edge için Süper Duper Güvenlik Modunu Test Ediyor

Microsoft Edge için dikey sekmeler özelliği

Teknoloji devi Microsoft, Edge tarayıcısında yer alan büyük bir güvenlik açığını ortadan kaldırmak için ilk adımı attı. JIT olarak bilinen özelliğin kapatılması kullanıcılara daha güvenli bir internet deneyimi sağlayabilir.

İnternet tarayıcılarının kullanıcılara güvenliği üst düzeyde sunması amacıyla her geçen gün farklı bir çalışma yapılıyor ama bilgisayar korsanları tarafından istismar edilebilecek açıklar her zaman var. Buna karşılık Microsoft, Edge tarayıcısında yer alan güvenlik sorununun üstesinden gelmek için farklı bir yola gitti. Süper Duper Güvenlik Modu ismine sahip bu yenilik, Edge’de yer alan JIT (Just-In-Time) özelliğini devre dışı bırakıyor. JavaScript bünyesinde çalışan JIT, web sayfalarının normalden daha hızlı yüklenmesini sağlamakta ancak karmaşık yapısı nedeniyle de büyük bir güvenlik zafiyetini birlikte getiriyor.

Microsoft, Tarayıcı Güvenlik Açığı Araştırması web sitesinde Süper Duper Güvenlik Modu hakkında bazı detaylar paylaştı. Edge’ın en büyük kusurlarından biri olarak nitelendirilen V8 JavaScript motorundaki JIT’nin 2019’daki güvenlik sorunlarının %45‘ini oluşturması kullanıcılar için tedirginlik verici. Haliyle bu özellik kapatıldığında bilgisayar korsanlarının kolaylıkla faydalanabileceği başka bir tarayıcı açığı kalmıyor. Süper Duper Güvenlik Modu ayrıca CET (Controlflow-Enforcement Technology) ve ACG (Arbitrary Code Guard) gibi JIT ile aynı anda çalışamayan güvenlik özelliklerini de içermekte. Özetle isminin hakkını veren bu yenilik gelişmiş işlevleriyle kullanıcıları tehditlerden koruyabilir.

Edge macOS Güncelleme

Akıllardaki soru işareti ise Süper Duper Güvenlik Mod etkinleştirildiğinde performans düşüşü olma ihtimali. Zira JIT’nin devre dışı kalmasıyla Edge’ın sayfa yükleme hızı üzerinde olumsuz etki oluşabilir. Microsoft’un yaptığı testlerde JIT eksikliğinin çok fazla bir etkisinin olmadığı hatta ortalama bir kullanıcının değişikliği fark etmeyeceği belirtildi. Bunun yanında JIT özelliğinin tamamıyla Edge’den kaldırılacağı hakkında kesin bir karar yok. Bahsettiğimiz mod şu aşamada Edge Canary, Dev ve Beta sürümlerinde yer alıyor, ilerleyen süreçte ana sürüme de geleceği tahmin ediliyor. Düşüncelerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın.