Anasayfa Haber RTX 3000 Serisinin Fiyatları, RX 6000’e Göre Daha Hızlı Düşüyor

RTX 3000 Serisinin Fiyatları, RX 6000’e Göre Daha Hızlı Düşüyor

NVIDIA Ampere ve AMD Big Navi GPU

Ampere mimarili RTX 3000 serisinde fiyatlar iyiye giderken, RDNA 2 mimarili RX 6000 serisi için bunu söylemek biraz daha zor.

Son dönemde adeta fırlayan ekran kartı fiyatlarının tekrar düşüşe geçtiğini daha önce yazmıştık. 3DCenter.org‘un yeni raporu ise NVIDIA ve AMD tarafında fiyatların aynı seviyede düşmediğini gösteriyor.

Güncel tabloya göre NVIDIA’nın RTX 3000 serisi ekran kartları, Avrupa pazarında AMD’nin RX 6000 serisi ekran kartlarına kıyasla çok daha hızlı bir şekilde ucuzluyor. Bu düşüşler, kartların liste fiyatına yaklaşması için umut verici. Bu arada araştırmada Alman kaynaklı liste fiyatlarının baz alındığını belirtelim. Öyle ki ülkemizde çok daha yüksek fiyatlar gördük.

RX 6000 serisi, 2021 yılının ilk yarısında NVIDIA modellerine göre daha iyi fiyatlandırmaya sahipti. Ağustos ayında ise NVIDIA markalı ürünlerin fiyatı düşmeye devam etti ve sonrasında AMD’nin fiyatları yükselemeye başladı. Yani tabiri caizse fiyatlandırma açısından iki firma yer değiştirdi.

Mayıs ayında yeşil takımın RTX ekran kartları, liste fiyatının %300’nün üzerinde fiyatlara satılıyordu. Ancak sonrasında artışlar %191’e ve Ağustos’ta %150’ye kadar düştü. AMD tarafında ise fiyatlar nispeten sabit kaldı.

Öte taraftan kırmızı ekip için yaşanan bu senaryonun şaşırtıcı olmadığını söyleyelim. Kısa bir zaman önce AMD’nin NVIDIA’ya göre çok daha az ekran kartı sattığını öğrenmiştik. Ayrıca üretim konusunda NVIDIA işleri şu anda çok daha iyi götürüyor. Bu nedenle AMD GPU’ların fiyatları daha uzun bir süre yüksek kalabilir.