Anasayfa Haber IBM, Yapay Zeka Çiplerini Ana Bilgisayar İşlemcilerine Entegre Ediyor

IBM, Yapay Zeka Çiplerini Ana Bilgisayar İşlemcilerine Entegre Ediyor

IBM Z ana bilgisayarı, yapay zeka destekli yeni nesil çiplerle destekleniyor.

Bugün kullandığımız birçok teknolojinin öncülerinden biri olan IBM, Hot Chips 33 sunumunda Telum işlemci üzerindeki çalışmalarından bahsetti. IBM Z ana bilgisayar serisi, z/Architecture tabanlı özel yapım işlemciler kullanıyor. Üzerinde çalışmaların devam ettiği Telum çipi ise IBM Z ana bilgisayarlarına güç sağlayacak.

Bu işlemci 530 mm² kalıp üzerinde 22.5 milyar transistör içerirken Samsung’un 7nm üretimine dayanıyor. IBM, önceki nesil Z15 yongası için kullanılan 14nm işleminden bu yana geliştirmeler yapıyor ve yarı iletken tasarımını 7nm’ye kadar geliştirdi.

Mevcut 8 çekirdek, sekiz 32 MB L2 önbellek grubuna bölünmüş 256MB “yarı özel” önbellek yapısı ile eşleşiyor. Bu yapılar daha sonra tüm çekirdekleri birbirine bağlayan 256 MB kapasiteli paylaşılan bir sanal L3 önbelleği oluşturmak için bir araya geliyor. Meydana gelen bu yapı, 320 GB/sn’den fazla çift yönlü bant genişliği sağlıyor.

CPU çekirdekleri, SMT2 (2 sanal iş parçacığı ile Eşzamanlı Çoklu İş parçacığı) ve 5 GHz’in üzerinde bir çalışma frekansına sahip. Yeni Z/Arch ise özel yapay zeka hızlandırıcısının devreye girdiği sinir ağı işleme için bazı ek komut setleri sağlıyor.

Yapay zeka (AI) hızlandırıcı, CPU’nun hızlandırıcıyı tetikleyebildiği komut setleriyle CPU’ya bağlantı sunuyor. FP16/FP32 iş yüklerinde ise 6 TeraFLOP’un üzerinde işlem hacmine sahip. Ayrıca çok çeşitli makine öğrenimi kütüphanelerini destekliyor ve yeni işlemcinin ana bilgisayar sistemlerine eklenen her yeni çiple katlanarak ölçeklenmesini sağlıyor.

İş açısından dolandırıcılıkla ilgili bazı kritik iş yükleri için klasik algoritmik algılama artık yetersiz kalıyor. Bu nedenle yapay zeka ile geliştirilmiş yazılıma çok daha fazla ihtiyaç var ve IBM bu yazılımın çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor.