Anasayfa Haber İşlemciler Yakından Nasıl Görünüyor? PlayStation 5 SoC Fotoğraflandı

İşlemciler Yakından Nasıl Görünüyor? PlayStation 5 SoC Fotoğraflandı

PlayStation 5 oyun konsollarının içinde yer alan ve küçücük boyuyla büyük işler başaran AMD Oberon yongası işte böyle görünüyor.

Çeşitli işlemcilerin yüksek çözünürlüklü çekimlerini yapan bir donanım tutkunu olan Fritzchens Fritz, bu kez gözünü PlayStation 5’in kalbindeki SoC’e dikti. İçerisinde milyarlarca transistörün düzenli bir şekilde konumlandırıldığı çip, gerçekten muazzam görünüyor.

AMD Oberon kod adlı SoC, Zen 2 ve RDNA 2 gibi AMD’nin özel tasarım yongalarına sahip. Sistemin beyni diyebileceğimiz çipte 3.5 GHz hızında çalışan, hiper iş parçacığı etkinleştirilmiş sekiz Zen 2 CPU çekirdeği bulunuyor. Ek olarak SoC, RDNA 2 mimarisine dayanan ve 2,23 GHz’e kadar hızlarda çalışabilen 36 adet işlem birimini (CU) içerisinde barındırıyor. Yüksek GPU frekanslarıyla birlikte konsolun hesaplama gücü 10.3 TeraFLOP’a kadar çıkıyor.

SoC kalıbının yakın çekimlerinde AMD’nin yonga içerisindeki milyarlarca transistörü nasıl yerleştirdiği gözler önüne seriliyor. GPU çekirdekleri, entegre grafik motorunu oluşturmak için birden fazla CU’nun içinde bölünerek orta kısımda yer alıyor. Bunun dışında bahsettiğimiz Zen 2 çekirdekleri ve giriş/çıkış birimi için ayrılan silikon birimi bulunuyor.

AMD’nin Infinity Fabric bağlantı teknolojisi, tüm çipi ve L2 önbelleği birbirine bağlıyor. GDDR6X bellek denetleyicisi ve PHY (fiziksel katman) arabirimi ise SoC’in kenar kısımlarında görülebiliyor. Ayrıca dikkatli bakıldığında L3 önbelleği de görmek mümkün.

Ek olarak, Fritzchens Fritz tarafından yayınlanan klasörü ve tüm detaylı fotoğrafları Flickr bağlantısından görebilirsiniz.