Anasayfa Haber Küba, Siber Suçlar ve İnternet Sansürü Yasasını Onayladı

Küba, Siber Suçlar ve İnternet Sansürü Yasasını Onayladı

küba

Her fırsatta özgürlükler ülkesi olduğu söylenen Küba’da siber suçlar ve internet sansürü yasası onaylandı.

Küba, son zamanlarda oldukça hareketli. Covid-19 salgını neticesinde ülke ekonomisinin dara düşmesi nedeniyle bir süredir halk tarafından yoğun şekilde protesto yürüyüşleri ve eylemler düzenleniyordu.

Küba hükümeti ise bunun önüne geçip halkın sosyal mecralardan ayaklanmasını engellemek amacıyla ifade özgürlüğünü kısıtlayan ve internet sağlayıcıları sansür mekanizmaları geliştirmeye zorlayan yeni yasalar çıkarttı.

Geçtiğimiz hafta kabul edilen bu internet yasaları Küba hükümetinin İletişim Başkanlığı bünyesindeki bir kurum tarafından uygulanacak. Operatörler yasaya göre ağ trafiğini yakalayabilecek ve izleyebilecek. Network tarafındaysa bu kurum tarafından izin verilmeyen herhangi bir cihaz kullanılamayacak.

Ek olarak siber güvenlik hakkında da hükümet birtakım adımlar attı. Komünist rejime yönelik eleştiriler, hacktivist saldırılar ve sosyal medya örgütlenmeleri anayasal ve sosyal düzene aykırı sayılıp siberterörizm olarak nitelendirildi. Bu tarz durumlar yaşandığında ağ operatörlerinin mecburen müdahale edip kötü amaçlı etkinliği durdurması zorunlu kılındı.

Görünen o ki Küba’da yakında Çin’in yaptığı gibi ülkenin bütün trafiğini süzgeçten geçiren güvenlik duvarları yerleştirecek.

Her ne kadar hükümetler engeller koysalar da insanlar eninde sonunda bunu aşıyor ve iletişim kurmanın bir yolunu buluyor. Gerçekten suçlu olanlar kendisini daha önce bu yasaların olmaması nedeniyle fazlasıyla rahat takılıp açık ediyorken artık daha gizli saklı iş görmeye başlıyor. Masum olanlar da zaten aynı şekilde interneti kullanmaya devam ediyor.