Anasayfa Haber Apple, RISC-V Mimarisi Üzerinde Çalışmalar Yürütüyor

Apple, RISC-V Mimarisi Üzerinde Çalışmalar Yürütüyor

ARM’ye yüksek miktarlarda lisans ücretleri ödeyen Apple, açık kaynaklı RISC-V mimarisi için yatırımlar yapmayı hedefliyor.

Apple, M1 ile birlikte bilgisayarlarında ARM tabanlı SoC’lere yönelme sürecinde. Ancak teknoloji devi, gelişmekte olan açık kaynaklı RISC-V mimarisiyle yakından ilgileniyor ve bu konuda araştırmalar yapmaya devam ediyor. Şirket ayrıca bu hafta üst düzey RISC-V programcıları için bir iş ilanı yayınladı.

Cupertino devi şu anda Core İşletim Sistemleri grubundaki Vektör ve Sayısal Grubu (VaNG) için RISC-V ISA (Komut Seti Mimarisi) ve ARM Neon vektör ISA hakkında ayrıntılı bilgiye sahip deneyimli programcılar arıyor. Aranan bu programcı, Apple’ın VaNG, iOS, macOS, watchOS ve tvOS üzerinde çalışan çeşitli gömülü alt sistemlerin geliştirilmesinden ve iyileştirilmesinden sorumlu olacak.

Apple’ın RISC-V mimarisi ile neler yapmayı planladığı tam olarak bilinmiyor. Ancak iş tanımı programcının makine öğrenimi, bilgisayarla görü (computational vision) ve doğal dil işleme ile ilgili çalışmalar yapacağını gösteriyor. Ayrıca iş tanımına bakıldığında Apple’ın zaten daha öncesinde RISC-V üzerinde çalışmalar yürüttüğü anlaşılıyor.

Şu anda Apple’ın birden fazla ürün hattında çok sayıda teknolojik ürün bulunuyor. Örneğin MacBook dizüstü bilgisayarlar, iPhone akıllı telefonlar, iPad tabletler ve Apple TV gibi cihazlar, özelleştirilmiş ARM çekirdekleri kullanan özel SoC’ler (çip üzerinde sistem) sayesinde çalışıyor.

Ayrıca Apple Watch, Airpod’lar ve Homepod Mini gibi cihazlar, ARM teknolojileriyle desteklenen paket içi sistemler (SiP’ler) kullanıyor. Öte yandan cihazlarda bulunan kontrolcülerde yine ARM çekirdekleri bulunuyor.

Her bir ARM çekirdeği, Apple’ın ARM’ye bir lisans ücreti ödemesini gerektiriyor. SSD kontrolcüleri ve akıllı saatler gibi birçok ürünle birlikte sayı artacağından dolayı ARM’ye yapılan ödemeler de doğrudan artış gösterecek. Bu nedenle en azından bazı ARM çekirdeklerini RISC-V çekirdekleriyle değiştirmek, Apple’ın her yıl ödediği telif ücretlerinde tasarruf sağlayabilir. Western Digital de yıllar önce benzer şekilde düşük güç çözümleri için RISC-V çekirdeklerini kullanmaya başlamıştı.

Özel RISC-V çekirdeklerinin Apple ekosistemine entegrasyonu, şirketin yazılım tarafında ciddi çalışmalar yapmasını gerektirecek ve bu süreçte birçok sorun çıkması muhtemel. Teknoloji devinin yeni projeler üzerinde çalıştığı gayet açık lakin yeni çözümlerin ne zaman kullanılacağı belli değil. RISC-V şu anda düşük performanslı uygulamalara odaklanıyor, ancak ISA hızla gelişiyor ve ilk yüksek performanslı RISC-V tasarımları yakında ortaya çıkacak.