Anasayfa Haber Facebook, Sunucuları İçin Kendi Yapay Zeka Çiplerini Geliştiriyor

Facebook, Sunucuları İçin Kendi Yapay Zeka Çiplerini Geliştiriyor

Büyük sunuculara sahip teknoloji devleri, hem maliyet hem de bağımlılığı azaltmak amacıyla kendi yongalarını tasarlamaya çalışıyor.

Facebook, kendi özel ARM tabanlı silikonunu tasarlayan şirketlerin arasına dahil olmaya hazırlanıyor. The Information‘ın raporuna bakılırsa, şu anda makine öğrenimi görevlerini hızlandırmak için bir özel yonga seti ailesi geliştiriliyor.

Google, Amazon ve Microsoft gibi devler, finansal açıdan tasarruf etmek ve sunuculardan daha iyi performans elde etmek amacıyla kendi çiplerini üretmek için milyonlarca dolar harcama yapmakta.

Sosyal medya devi, FPGA’lar ve ASIC’ler tasarlama konusunda deneyime sahip mühendisleri işe almak almak için uğraşıyordu ve çabaları aslında 2018 yılına kadar uzandı. Şirket, bir yol sonra Intel, Qualcomm, Marvell, Esperanto ve Habana gibi ortakların yardımıyla veri merkezleri için bir proje geliştirme planlarını açıklamıştı.

Ancak yeni rapor, sosyal devin fikrini değiştirdiğini ve yeni çipleri tamamen kendi bünyesinde geliştirdiğini gösteriyor. Bir şirket sözcüsü ise şu sözlere yer verdi:

Facebook, silikon ortaklarımızla ve kendi iç çabalarımızla her zaman daha yüksek düzeyde bilgi işlem performansı ve güç verimliliği sağlamanın yollarını araştırıyor.

Facebook ayrıca uygulamalarında video ve canlı yayın sağlayan altyapıyı geliştirmek için video kod dönüştürme işlerinde kullanmak üzere bir çip geliştiriyor. Bu proje, Google’ın YouTube’a yüklenen videoların kod dönüştürmesini hızlandırmak için “Argos” Video Kodlama Birimleri (VCU’lar) ile yaptığı projeye oldukça benzer görünüyor.