Anasayfa Haber Malezya’daki Alüminyum Kıtlığı Teknolojik Cihaz Üretimini Etkiliyor

Malezya’daki Alüminyum Kıtlığı Teknolojik Cihaz Üretimini Etkiliyor

devre, alüminyum, transistör

Çip üretiminde büyük yer tutan Malezya, bu sefer de alüminyum madde tedariğindeki sorunlarla başa çıkmaya çalışıyor.

Daha önce hatırlarsanız Malezya’da artan COVID-19 vakaları nedeniyle çip üretiminde bazı aksaklıklar meydana geldiğini, üretimin hayli azaldığını hatta yasal düzenlemeler nedeniyle bazı fabrikaların kapatılmak zorunda kalındığının haberini yapmıştık. Bu seferse durum başka. Çiplerde ve elektronik aletlerde oldukça yoğunca faydalanılan alüminyum metalinin ve alüminyum kapasitörlerin tedariğinde oldukça sorun yaşanıyor.

Artan salgından ötürü tedarik zincirinde yaşanan aksamalar toprak metallerin fiyatını bi’ hayli artırmış durumda. Bir nevi bu metaller karaborsaya düştü diyebiliriz. Bazı haber kaynaklarına göre tedarik yetersizliğinden ötürü alüminyum kapasitör üretiminde yüzde 30 ila 60 arası düşüş yaşanması muhtemel.

Aynı şekilde seramik kapasitörlerin de tedariğinde birtakım problemlerin yaşandığı biliniyor. Kısacası bu yalnızca çip sektörünü değil, bütün teknoloji dünyasını ve elektronik aletleri etkileyecebilecek cinsten bir sıkıntı diyebiliriz. Tahminen 2022 yılına kadar bunun böyle süreceği düşünülüyor. Elektronik aletlerin fiyatlarının son birkaç ay içinde tedarik sorunları ortadan kalkana kadar zamlanması da muhtemel.