Anasayfa Haber 12VHPWR Güç Bağlantısı, Yeni GPU’lara 600W Güç Sağlayacak

12VHPWR Güç Bağlantısı, Yeni GPU’lara 600W Güç Sağlayacak

İlerleyen günlerde standartlaşması beklenen 12VHPWR güç konektörü, tek bağlantı ile 600W’a kadar güç sunulabiliyor.

Ekran kartları gün geçtikçe daha fazla güce ihtiyaç duydukça gereksinimleri karşılamak için yeni çözümlere ihtiyaç duyuluyor. Igor’s Lab, PCIe 5.0 için özel olarak tasarlanmış yüksek güçlü bir PCIe güç konektörünün şemalarını paylaştı. Yeni güç konektörü, yeni nesil AMD ve NVIDIA ekran kartlarıyla birlikte kullanıma sunulabilir.

12VHPWR güç bağlantısı, NVIDIA’nın 12 pinli PCIe güç konnektöründen dört fazla olmak üzere toplamda 16 pinden meydana geliyor. Bununla birlikte yeni çözümle çoklu PCIe güç konektörlerinin kullanımı ortadan kaldırılacak ve kablo karmaşası ortadan kalkacak. Ayrıca bu bağlantı tipi PCIe 5.0 grafik kartları için özel olarak tasarlanıyor ve önceki nesil grafik kartlarıyla geriye dönük uyumlu olmayacağı bildirildi.

Teknik çizimlere göre 12VHPWR güç konektörü MicroFit Molex standardına uymuyor. Güç pinleri birbirinden 3 mm uzaktayken, mevcut 6 pinli ve 8 pinli PCIe konektörlerindeki aralık 4.2 mm seviyesinde. Toplam uzunluğu ise 18.85 mm ve bu nedenle pek de küçük olduğunu söyleyemeyiz, ancak yine de üç adet 8 pinli PCIe güç bağlantısından daha az yer kaplıyor.

Her bir güç kontağı 9,2A olarak derecelendirilmiş ve 12V’luk bir hat üzerinden 55,2A’ya kadar sürekli güç sağlayabiliyor. 12VHPWR güç standardı 662.4W’a kadar erişebiliyor fakat resmi olarak 600W’a kadar destek sağlıyor.

NVIDIA, RTX 30 serisi ile yeni 12 pinli PCIe güç konektörünü kullanmaya başlamıştı. Bu bağlantı tipi hiçbir üretici tarafından benimsenmedi ve yalnızca Founders Edition kartlarla sınırlı kaldı. Yonga üreticisinin ortakları, özel Ampere kartları için hala standart 6 pinli ve 8 pinli PCIe güç konektörlerini tercih ediyorlar.

Öte yandan 12VHPWR bağlantısının piyasaya sürülmesi, güç kaynağı üreticileri için bazı zorluklar yaratacak. Üreticiler, ya bu standarda uygun ürünler üretecek ya da kullanıcılara ek bir adaptör sağlamak zorunda kalacak.