Anasayfa Haber Raspberry Pi 4, Overclock ile 3.0 GHz Hıza Ulaştı

Raspberry Pi 4, Overclock ile 3.0 GHz Hıza Ulaştı

Sıvı metal termal macun ve aktif soğutmanın yardımıyla birlikte görülen 3.0 GHz frekans hızı, RaspyBerry Pi için muazzam bir değer.

Bazı donanım meraklıları, kullandığı donanımın gücünü son damlasına kadar kullanmak isteyebiliyor. Kimileri ise overclock işlemini hobi olarak yapıyor. Bildiğiniz gibi Raspberry Pi modelleri oldukça küçük yapıda ve aktif soğutma çözümleri kullanılmıyor.

Claude Schwarz ise Raspberry Pi 4’ünde hız aşırtma denemeleri yaptı ve olağanüstü şekilde 3 GHz seviyelerine kadar çıkmayı başardı. PiStorm projesi sayesinde Raspberry Pi cihazlara aşina olan Schwarz, Broadcom BCM2711C0 SoC’in üzerinde bulunan ısı dağıtıcıyı çıkardı. Galyum, kalay ve indiyum bazlı bir sıvı metal termal macun (Thermal Grizzly Conductonaut) kullandı ve ardından ısı dağıtıcıyı değiştirdi.

Raspberry Pi 4, overclock denemelerinin ardından 3.0 GHz’i gördü. Bu da 1.5 GHz stok değerin iki katı. Schwarz, sıvı metal termal macunun yanı sıra Pi4 için tasarlanan bir soğutucuyla birlikte aktif soğutma kullandı. Aynı zamanda bu süreçte güç yönetim sınırlarının devre dışı bırakıldığını ekleyelim.