Anasayfa Haber Intel, Alder Lake Oyun Optimizasyonu İçin Kılavuz Yayınladı

Intel, Alder Lake Oyun Optimizasyonu İçin Kılavuz Yayınladı

Oyun geliştiricileri artık 12. nesil işlemcilerin performans ve verimlilik çekirdeklerini çok daha iyi kullanabilecek.

Intel, Alder Lake’in performans ve verimlilik çekirdeklerine sahip yeni hibrit çekirdek mimarisi için PC oyunlarını optimize etmek amacıyla yeni bir geliştirme kılavuzu yayınladı. Oyun geliştiricileri için hazırlanan kılavuz, iş yüklerini belirli çekirdek kümelerine dağıtma noktasında bilgiler veriyor ve çok sayıda yolu açıklıyor.

Alder Lake işlemcilerin hibrit düzeni için kodları optimize etmenin amacı, performans çekirdeklerinin tüm ağır yükleri üstlenmesini ve verimlilik çekirdeklerinin tüm hafif görevleri yerine getirmesini sağlamak. Geliştiriciler için programlama modelini basitleştirmek için tüm performans çekirdekleri ve verimlilik çekirdekleri aynı komut setine sahip. Yani her iki çekirdek kümesi de aynı iş yüklerini çalıştırabiliyor. Burada istisna olan ise AVX-512 komut seti. AVX-512 desteğini etkinleştirmek için BIOS üzerinden verimlilik çekirdeklerini devre dışı bırakmak gerekiyor.

Ayrıca geliştiricilerin Alder Lake için optimizasyon yaparken bilmeleri gereken birkaç temel yapılandırma olacak. Intel, masaüstü yongaları için iki yapılandırmayı detaylandırıyor: bunların ilki 6C + 0A (verimli çekirdeği yok) ve ikincisi 8C + 8A şeklinde. Dizüstü bilgisayarda kullanılan mobil yongalar ise 2C + 8A ve 6C + 8A dahil olmak üzere farklı konfigürasyonlara sahip olacak.

Intel’in Alder Lake CPU’ları, daha önce detaylıca bahsettiğimiz Intel Thread Director (ITD) adı verilen yeni bir zamanlayıcı ile çalışacak. Bu yonganın görevi ise iş yüklerini uygun çekirdeklere yönlendirmek ve işletim sisteminin Komut Seti Mimarisine (Instruction Set Architecture ISA) yardımcı olmak.

Intel Alder Lake CPU

ISA, Windows’un her bir çekirdek kümenin performans özelliklerini görmesini sağlayan bir özellik. Eğer ISA özelliği olmasaydı, Windows yeni işlemcilerdeki tüm çekirdeklerin aynı işi yaptığını algılayacaktı ve iş yüklerini yanlış çekirdek kümelerine yönlendirecekti.

Geliştiriciler, optimizasyon sürecinde Thread Director’ü yoğun bir şekilde kullanma seçeneğine sahip olacak. Ayrıca oyunlarda CPU benzeşmesini, önceliklendirmeyi ve zamanlamayı manuel olarak ayarlamak için Intel tarafından oluşturulan bazı araçları kullanabilecekler.

Uzun lafın kısası, zaman geçtikçe geliştiricilerin intel’in yeni hibrit mimarisine alıştığını göreceğiz ve bu da oyunlarda genel bir performans artışı sağlayacak.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version