Anasayfa Haber Linux’ta Sorunlara Yol Açan AMD SME Özelliği Devre Dışı Bırakılacak

Linux’ta Sorunlara Yol Açan AMD SME Özelliği Devre Dışı Bırakılacak

AMD Secure Memory Encryption teknolojisi bazı cihazlarda önyükleme hatalarına neden oluyordu ve bir çözüm bulunana kadar varsayılan olarak devre dışı kalacak.

Yeni tarihli bir rapora göre Linux 5.15 çekirdeği, AMD Güvenli Bellek Şifrelemesini (SME-Secure Memory Encryption) devre dışı bırakacak yeni bir düzeltme alıyor. Bu özellik normalde varsayılan olarak etkin halde geliyor, ancak bazı AMD makinelerinde beklenmeyen önyükleme hataları nedeniyle SME artık varsayılan olarak devre dışı bırakılacak

Geliştiriciler önce Linux 5.15 çekirdeğini güncelleyecek, ancak değişiklik önceki çekirdeklere de taşınacak. Güvenli Bellek Şifrelemesi, AMD’nin EPYC ve Ryzen Pro işlemcilerine sunulan ve CPU’ların belleği donanım düzeyinde şifrelemesine olanak tanıyan bir özellik. AMD, özelliğin sistem performansı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını, donanım hızlandırmalı olduğu ve yazılıma dayanmadığı için tüm işletim sistemleri ve uygulamalarda çalıştığını söylüyor.

Bu özellik, avantajlarına rağmen IOMMU ve grafik sürücüleriyle etkileşim açısından Linux sürücülerinde hataların ortaya çıkmasına ve Linux makinelerinin başlangıçta sorunlar açmasına neden oldu. Etkilenen sistemler ayrıca özellikle bazı cihazların SMU’yu desteklemek için doğru Doğrudan Bellek Erişimi (Direct Memory Acces) API’sine veya bellenime sahip olmaması nedeniyle şifrelenmiş RAM’i tanımıyor.

Phoronix, bu hatanın çoğunlukla Raven Ridge APU’larda meydana geldiğini, ancak diğer Ryzen yongalarında da olabileceğini belirtiyor. Linux geliştiricileri, SME’nin ne zaman etkinleştirileceğini ve devre dışı bırakılacağını belirleyecek düzgün bir çözüm gelene kadar bu özeliğin geçici olarak devre dışı bırakacak. Son olarak bu sorunun Windows kullanıcılarını etkilemediği belirtelim.