Anasayfa Haber Alibaba, Kendi ARM Sunucu İşlemcisini Geliştirdi

Alibaba, Kendi ARM Sunucu İşlemcisini Geliştirdi

Alibaba, 5nm üretimine dayanan 128 çekirdekli Yitian 710 işlemcilerini kullanmaya başlıyor. Bu çipler gelecekte şirketin kullandığı x86 CPU’ların yerini alabilir.

Dünyanın en büyük yüksek teknoloji şirketlerinden biri olan Alibaba, birçok x86 CPU ve diğer üçüncü taraf teknolojiler kullanıyor. Mevcut x86 işlemciler tüm veri merkezi iş yükleri için uygun değil, bu nedenle Amazon Web Services ve Google gibi şirketler ARM mimarisine dayalı kendi SoC (system on chip) çözümlerini geliştiriyor.

CnTechPost, Alibaba’nın yeni Yitian 710 sunucu SoC’inin 128 çekirdeğe sahip olduğunu ve 5nm üretim süreci kullanılarak üretildiğini bildirdi. Reuters‘a göre Alibaba’nın tamamına sahip olduğu yarı iletken yan kuruluşu T-Head, 2021’in ortalarında yeni işlemcileri tamamladı ve Salı günü resmen tanıtıldı. Yeni SoC yalnızca Alibaba tarafından veri merkezlerinde kullanılacak ve başka şirketlere satılmayacak. Yani şimdilik AMD, Ampere veya Intel’in ürünleriyle bir rekabet söz konusu değil.

Alibaba yetkililerinden Jeff Zhang ise şunları söylüyor:

Kendi sunucu çiplerimizi özelleştirmek, bilgi işlem yeteneklerimizi daha iyi performans ve iyileştirilmiş enerji verimliliği ile artırmaya yönelik devam eden çabalarımızla tutarlıdır. Alibaba Group ekosistemindeki mevcut ve gelecekteki işletmeleri desteklemek için çipleri kullanmayı planlıyoruz.

Yitian 710, şu anda Çin’de geliştirilen en gelişmiş SoC olarak nitelendiriliyor ve T-Head’in 2018’den beri geliştirdiği üçüncü çözüm. Ne Alibaba ne de T-Head, işlemcinin hangi ARM çekirdeklerini kullandığını ve hangi dökümhanenin tercih edildiğini açıklamadı.

Ticari ARM tabanlı sunucu SoC’lerinin geliştiricisi Ampere, 128 çekirdekli Altra Max M128-30 CPU’su için ARM’nin Neoverse N1 çekirdeklerini kullanıyor, ancak yeni nesil işlemcileriyle tescilli çekirdeklere geçmeyi planlıyor.

Alibaba’nın özel olarak tasarladığı yongalar, şirketin ihtiyaç duyduğu performans ve yetenekleri tahmin edilebilir güç tüketimi ile birlikte sunuyor. Ayrıca SoC’ler tamamen şirket içinde geliştirildiğinden dolayı AMD veya Intel gibi şirketlerin tasarladığı sunucu işlemcilerine yüksek meblağlar ödenmiyor ve bu sayede tasarruf sağlanacak.