Anasayfa Video Corsair 7000D AirFlow Bilgisayar Kasası İncelemesi

Corsair 7000D AirFlow Bilgisayar Kasası İncelemesi

Üst düzey bir sistem toplamak veya özel sıvı soğutmaya hazır bir kasa isteyenler için tasarlanan Corsair 7000D AirFlow, Technopat inceleme masasında!

Corsair 7000D Airflow modeli, Corsair’ın en büyük kasalarından Obsidian 1000D’de bulunan pek çok özelliği yarı fiyatına sunan Full Tower bir kasa. İlk bakışta göze çarpan detaylar arasında yüksek hava akışı, bol sayıda fan ve radyatör desteği var. Çok sayıda sabit disk desteği ve geniş iç hacim de yine önemli detaylardan.

Corsair Obsidian 1000D Super Tower Kasa İncelemesi

Bu tip özel ihtiyaçlara yönelik geniş iç hacim sunan Corsair 7000D Airflow, aynı zamanda delikli kasa önü sayesinde fanların önünde mümkün olduğunda az engel bırakarak adındaki Airflow’un hakkını veriyor. 

Ölçüler, Ağırlık ve Hacim

Ölçülerine baktığımızda 550 mm uzunluk, 248 mm derinlik ve 600 mm yüksekliği görüyoruz. Bu ölçülerle 80 litre üzeri bir iç hacim elde edilmiş. Kasanın büyüklüğünü içine sistem topladığınızda daha iyi anlıyorsunuz. Koca ATX anakart resmen kasanın içinde minnacık kalıyor. Anakartın üstünde ve altında kabloları parmaklarınızı kıstırmadan kolayca geçireceğiniz boşluklar kalıyor.

Büyük ölçülerinin yanı sıra oldukça ağır bir kasa olduğunu belirtmeliyim. Boş ağırlığı 19 Kg civarında. İçini ne kadar dolduracağınıza bağlı olarak tek kişi taşımanın sıkıntı doğuracağı noktalara ulaşmak işten bile değil.

Özel sıvı soğutma ile biraz tecrübesi olanlar bilir, bu işi büyük kasalarda yapmak daha kolay oluyor, özellikle de sert boru kullanacaksanız. Pompaların, rezervuarların ve blokların giriş ve çıkış noktalarına rakor takmak, eğimli boruları onlara takmak ve rakorları sıkmak gerçekten zor iş. 

Kapaklar ve Yan Paneller

Kasanın bir kapağı tamamen karartılmış temperli camdan, diğeri de düz çelik sacdan imal edilmiş. Her iki kapak da alttan ve üstten birbirine geçen klipslerle kapatılıyor, 2 adet menteşe ile açılıyor. Üstteki menteşelerde birer yıldız vida var, bunları söktüğünüzde kapakları tamamen çıkarabiliyorsunuz.

Yan kapaklar gibi kasanın delikli ön ve üst panelleri de hiçbir alete ihtiyaç duymaksızın elle kolayca çıkarılabiliyor. Bu panelleri çıkardığımızda ön kısımda plastik çerçeveli bir toz filtresi, üst kısımda da mıknatıslı toz filtresi bizi karşılıyor. Bir toz filtresi de arka kapak üzerinde var. Bu filtre anakarta paralel duran opsiyonel fan ve radyatör montaj noktasına bakıyor. Bunların erişimi ve yıkaması kolay. Kasaya takılabilecek fan sayısı düşünüldüğünde bu iyi bir haber. Ve tabii kasa altındaki güç kaynağı fanı için toz filtresini de unutmayalım.

Dikkatimi çeken bir diğer nokta da bu kasaya fan veya radyatör takmanın kolaylığı oldu. Hem üst, hem de kasa önünde fan ve radyatörleri takmanız gereken metal braketler birkaç vida gevşeterek çıkarılabiliyor. Masanızın üzerinde rahatça çalışarak parçaları bunlara takıp daha sonra bu braketleri kasanıza monte ediyorsunuz.

Fan ve Radyatör Desteği

Eğer 12 cm fanlar tercih ederseniz, öne 4, üste 3, anakart tepsisine 4, arkaya 1 adet olmak üzere toplamda 12 fan kullanabiliyorsunuz. 140 mm tercih etmeniz durumunda öne ve üste 3, arkaya da 1 adet olmak üzere 7 fan takabiliyorsunuz. 

Bu modelin beraberinde 14 cm siyah AirGuide fanlar geliyor. Birisi kasa arkasında, ikisi de öne takılı halde geliyor. Zaten fiyatı uygun diğer 7000 modeline göre biraz daha uygun olan versiyon bu, o sebeple RGB fanlar bulunmuyor. Bu fanlar 6’lı PWM fan çoklayıcıya bağlı. Bu çoklayıcıdan çıkan kabloyu anakartınızdaki bir fan yuvasına takıyorsunuz. Çoklayıcı buradan aldığı güç ile PWM sinyalini 6 fana dağıtıp, hepsini aynı hızda çalıştırıyor.

Radyatör uyumluluğu noktasında öne 420 ve 480 mm, üste 360 ve 420 mm, anakart tepsisine de  480 mm’liğe kadar radyatör takılabiliyor. Radyatörlerin ölçüleri sadece enine ve boyuna göre değişmiyor, farklı kalınlıklarda bir sürü radyatör görüyoruz piyasada. Corsair 7000D Airflow gibi kendini özel sıvı soğutma uyumlu bir kasada kalın radyatörlerin de desteklenmesi güzel olmuş. Güç kaynağı gizleyici bölmenin ön kısmı çıkarılabilir yapılmış. Ön tarafta kalın radyatörler kullanmanız durumunda kasayla birlikte gelen bu parçayı takarak alan açabiliyorsunuz.

7000X RGB

7000 serisinde bir de 7000X RGB modeli var. Eğer aradığınız şey kasayla gelen bolca sayıda RGB fan, cam ön panel ve gelişmiş bir RGB kontrolcü ise bakmanız gereken model bu. 7000X RGB tam 4 adet SP140 RGB Elite fan ve Commander Core XT kontrolcüye sahip.

Depolama ve Güç Kaynağı

Eğer yüksek sayıda 3.5 inç mekanik sabit diskiniz varsa 7000D’nin alt bölmesindeki 6 adet disk alabilen kafes hoşunuza gidecektir. Bu kafesler tek parmak vida ile kolayca çıkabiliyor. SSD’ler için de 3 tane yuva bulunuyor. Bunlara kasanın arka kapağını açarak erişebiliyorsunuz.

Uzun güç kaynağı kullanıyorsanız bu kafeslerin boşalttığı alanı güç kaynağınızdan çıkan kabloları derleyip toplamak için de kullanabilirsiniz. Corsair buradaki güç kaynağı gizleyicide bir de küçük pencere koymuş. Kablo karmaşasını gizlerken güç kaynağınızın adını ve modelini gösterebiliyorsunuz. Bu videoda kullandığımız Corsair RM850W güç kaynağının model ismi ve Corsair logosu tam da bu pencereden görünebilecek şekilde konumlandırılması da hoş bir detay oldu.

Öndeki giriş çıkış yuvalarının zengin tutulması bir diğer hoşuma giden özellik oldu. Burada 4 tane USB 3.0 tip A yuva, bir tane USB 3.1 tip-C yuva, birleşik 3.5 mm kulaklık jakı, reset ve güç tuşları var.

Kablo Yönetimi

Kablo yönetimi Corsair’in üzerinde durduğu bir başka alan olmuş. Hacim büyük olunca kablo yönetimi için alan ayırmak da kolaylaşıyor haliyle. Arka kapağı açtığınızda daha küçük ikinci bir iç kapak bizi karşılıyor. Bu kapak da mıknatıslarla yerinde tutuluyor. Bu kapağı açtığımızda 30 mm’lik bir alanda kabloları düzenlememize izin verildiğini görüyoruz. Burada kabloları yönlendirmek için kanallar ve kablo kelepçelerini bağlamak için pek çok nokta bulunuyor.

Extended ATX Anakart

Anakartın yanındaki kablo geçiş kanallarının önünde uzun ve büyük bir gizleyici parça var. Bunu çıkarılabilir yapmışlar. Tahminimce Extended ATX anakart takmanız durumunda bunu çıkarmanız gerekiyor. 

İster özel sıvı soğutma, ister hava soğutma kullanın ekran kartını dikey koymak daha havalı gözüküyor. Ama bazı ekran kartlarının soğutucularının 3 PCI-Express yuvasına kadar yer kapladığını görüyoruz.

Corsair 3 yuvaya kadar yer kaplayan ekran kartları için destek sunduğunu belirtmiş. Ancak kasayla gelen bir PCI-Express uzatma kablosu yok. Bunu kendiniz ayrıca satın almanız gerek.

Sonuç Değerlendirmesi

Corsair daha küçük (Mid Tower) kasalarda uyguladığı ve kullanıcıların beğendiği özellikleri birer birer seçip, bunları 7000D Full Tower kasaya uyarlamış. Sonuç bizce tatmin edici.

Extended ATX boy anakart, çoklu ekran kartı, özel sıvı soğutma veya çok sayıda mekanik sabit disk yuvası gibi çok sayıda önemli özellik var. Toplayacağınız sistemde bunlara ihtiyaç olacağını düşünüyorsanız, Corsair 7000D AirFlow sizin için iyi bir seçim olabilir.