Anasayfa Haber PCIe 5.0 SSD’ler 2022’de Piyasaya Çıkabilir

PCIe 5.0 SSD’ler 2022’de Piyasaya Çıkabilir

Phison, gelecekteki SSD’ler ve teknolojiler hakkında bilgiler verdi.

MSI’ın en son Insider canlı yayınına katılan Phison CTO’su Sebastien Jean, PCIe Gen 5, Gen 6 ve hatta Gen 7 kontrolcülere dayanan yeni nesil SSD’lerle ilgili konuştu. Phison bildiğiniz üzere SSD kontrolcüler için önemli bir şirket ve geçtiğimiz günlerde yeni nesil PCIe 5.0 kontrolcülerini piyasaya sürmüşlerdi.

Phison, özellikle gelecek yıl müşterilere gönderilmeye başlayacak olan PCIe Gen 5 ürünleri olmak üzere, yeni nesil SSD’ler hakkında gerçekten ilginç bazı ayrıntıları açıkladı. Sebastien, yepyeni bir SSD tasarımı geliştirmenin yaklaşık 16-18 ay sürdüğünü söylüyor. CTO ayrıca yeni bir üretim teknolojisine dayanan ürünler için çalışmaların 2-3 yıl önce başladığını belirtiyor. Şirket, 2025-2026 civarında piyasada olması gereken PCIe Gen 6 SSD’ler için düşük seviyeli bileşenler tasarlamaya başladı bile.

PCIe 5.0 SSD’lere gelince, bu sürücülerin 14 GBps’ye kadar hız sunacağı ve mevcut DDR4-2133 belleğin de kanal başına yaklaşık 14 GBps hız sunduğu bildiriliyor. SSD’ler sistem bellek çözümlerinin yerini almayacak, ancak yine DRAM çözümlerine yakın hızlar sunabiliyor.

Mevcut CPU mimarileri L1, L2 ve L3 önbellek birimlerinden oluşuyor. Phison ise 4 KB önbelleğe sahip PCIe 5.0 ve ötesindeki SSD’lerin benzer bir tasarım mimarisi sayesinde CPU için bir LLC (L4) önbelleği olarak çalışabileceğine inanıyor.

Phison, termal konular ve güç tüketimi konusunda 4. nesil SSD üreticilerine soğutucu kullanmayı tavsiye ettiklerini ancak 5. nesil için bunun bir zorunluluk olduğunu belirtmiş. Ayrıca yeni nesil SSD’ler için aktif fan tabanlı soğutma çözümleri görme ihtimalimiz bile var. Gen 5 SSD’ler ortalama 14W TDP’de, Gen 6 SSD’ler ise yaklaşık 28W TDP’de çalışacak.

Yakın zamanda KIOXIA, 14.000 MB/sn’ye varan okuma hızları ve Gen 4.0 SSD’lerin IO performansını iki katına çıkaran ilk PCIe Gen 5.0 SSD prototipini ortaya çıkardı. Phison, Samsung’un kendi kontrol cihazlarıyla rekabet etmeye devam edecek ve PCIe Gen 5.0 (NVMe 1.4b standardı) SSD’lerin 2022 yılı içinde piyasaya çıkmaya başlayacağı belirtiliyor.

2 Yorumlar

  1. Normal bir kullanıcı için SATA SDD ile NVMe SSD arasındaki farkı hissetmek çok zor. Dosya transferi haricinde PCIe bağlantının artısını görmüyoruz. Aksine, özellikle laptoplarda yüksek sıcaklık gibi bir dezavantajı var.

    • Hayır, aksine pci e 4 ile normal kullanıcıların fark edeceği kadar fark var ve pci e 4 sadece ssd için değil GPU için de çok önemlidir.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version