Anasayfa Haber Samsung, 2026’ya Kadar Çip Üretim Kapasitesini Üçe Katlayacak

Samsung, 2026’ya Kadar Çip Üretim Kapasitesini Üçe Katlayacak

Sektörde çiplere olan talep artarken Samsung da yeni fabrikalar için planlar yapıyor.

Teknoloji devi Samsung, Perşembe günü yaptığı açıklamada dökümhane bölümünün sürekli artan çip talebini karşılamak amacıyla 2026 yılına kadar üretim kapasitesini üç katına çıkaracağını söyledi. Samsung Foundry, bunu yapmak için en az bir yeni fabrika inşa edecek ve ayrıca mevcut fabrikaların kapasitelerini artıracak.

Bu hareket, Samsung Foundry’i hem TSMC gibi mevcut yarı iletken üreticilerine hem de yeni gelen Intel Foundry Services’a karşı önemli ölçüde daha rekabetçi hale getirecek. Şirket zaten ABD’de yepyeni bir fabrika inşa etmeye hazırlanıyordu ve 17 milyar dolarlık bir tesis söz konusu. Ayrıca Güney Kore Hwaseong yakınlarındaki S5 EUV fabrikası da genişletilecek. Bu arada şirket, mevcut gelişmiş ve öncü fabrikalarının gerçek kapasitelerini hiçbir zaman açıklamadı. Bu nedenle “üç kat” artış vaadinin tesisler için ne anlama geldiği bilinmiyor.

Samsung, kapasite bakımından dünyanın en büyük yonga üreticisi. IC Insights‘a göre Aralık 2020 itibariyle ayda yaklaşık 3.060 milyon 200 mm’ye eşdeğer silikon disk plaka (wafer) üretme kapasitesine sahiplerdi. Bu noktada yarı iletken üretim kapasitesinin çoğunu DRAM ve NAND belleklere ayrıldığını belirtmekte fayda var.

Samsung Foundry, gelir bazında (TrendForce’a göre) dünyanın 2 numaralı sözleşmeli çip üreticisi. Kurulu kapasite açısından ise dünyanın 4 numaralı dökümhanesi çünkü şirketin öncelikle gelişmiş üretim teknolojilerine (mevcutta 5nm gibi) odaklandığı söyleniyor.

Counterpoint Research, yılın başlarında 2021’de en az yedi şirketin 5nm sınıfı bir teknoloji kullanacağını belirtmişti. Ancak bu teknoloji bugün yalnızca TSMC ve Samsung Foundry’den temin edilebiliyor. Bununla birlikte Intel şu anda bir dökümhane yarışına girdiğinden, önde gelen süreçleri yakında diğer önemli çip geliştiricilerinin kullanımına sunacak ve Intel Foundry Services bölümü doğrudan TSMC ve Samsung Foundry ile rekabet edecek.

Yarı iletken üreticisinin önümüzdeki yıllarda fabrikaları için 100 milyar dolardan fazla yatırım yapacağını biliyoruz. Yani Samsung Semiconductor kesinlikle yeni fabrikalar inşa etmeye ve Samsung Foundry bölümünün üretim kapasitesini artırmaya hazır.