Anasayfa Haber Tencent, Kendi Veri Merkezi İşlemcilerini Geliştiriyor

Tencent, Kendi Veri Merkezi İşlemcilerini Geliştiriyor

Batılı şirketlere bağımlılığını en aza indirmek ve maliyetleri en aza indirmek isteyen Çinli teknoloji devleri kendi SoC’lerini tasarlamaya devam ediyor.

Diğer bulut devlerinin ardından gelen Tencent, Çarşamba günü şirket içinde tasarlanmış üç SoC (tek yongada bütünleşik sistem) tanıttı. Yeni SoC ailesi bir yapay zeka hızlandırıcı, bir video kod dönüştürme işlemcisi ve bir ağ işleme birimi içeriyor.

Çinli teknoloji devi Tencent, düzinelerce çeşitli bulut hizmeti sunuyor ve Çin’de devasa veri merkezleri işletiyor. Diğer bulut devleri gibi Tencent de bir süredir kendi veri merkezi altyapısını geliştiriyor. Şimdi ise performansı artırmak, güç tüketimini azaltmak, maliyetleri düşürmek ve yazılım/donanım üzerinde tam kontrol sahibi olmak amacıyla çip tasarım işine el attılar.

South China Morning Post‘a göre Tencent’in ilk SoC serisi kendi veri merkezlerinde kullanılacak üç birim içerecek:

  • Zixiao: Görüntüleri, videoları ve doğal dili işleyebilen bir AI hızlandırıcı. Ayrıntılı bilgi vermeyen bir Tencent yöneticisine göre çip zaten ‘deneme üretiminde’ ve performans rakip ürünlerden %100 daha iyi.
  • Canghai: Hazır olduğunda mevcut ürünlerden %30 daha iyi olduğu söylenen bir video kod dönüştürme birimi.
  • Xuanling: Tencent’e göre bulut veri merkezleri için benzer ürünlerden dört kat daha iyi olacak yüksek performanslı bir ağ arayüzü kontrolcüsü.

Tıpkı diğer internet devleri gibi Tencent de veri merkezi ihtiyaçlarının çoğu için AMD, Broadcom, Cisco, Intel ve NVIDIA gibi şirketlerin donanımlarıyla karşılıyor. Kendi çözümlerini kullanmaya başladıklarında ise ABD merkezli bu şirketlerden çip satın almayı bırakacaklar veya bağımlılığı en aza indirecekler.

Şimdilik şirketin hedefleri arasında genel amaçlı işlemciler veya grafik işleme birimleri bulunmuyor. Öte yandan Alibaba ve Huawei gibi Çinli şirketlerin de verim merkezlerinde zaten kendi SoC’lerini kullandığını hatırlatalım.

Yorum yok

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version