Anasayfa Haber Intel, XeSS Teknolojisini Arc GPU’da Sergileyen 4K Demo Yayınladı

Intel, XeSS Teknolojisini Arc GPU’da Sergileyen 4K Demo Yayınladı

XeSS teknolojisi yakında Alchemist serisi de dahil olmak üzere çeşitli ekran kartlarında kullanılmaya başlayacak.

Intel, henüz modeli belirtilmeyen bir Intel Arc GPU üzerinde çalıştırdığı Rift Breaker ile ilgili yeni bir 4K YouTube demosu yayınladı. Daha önce detaylarını paylaştığımız gibi, mavi ekip DLSS ve FSR benzeri XeSS (Xe SuperSampling) teknolojisi üzerinde çalışıyor. Şirket bu demosunda oyunu yerel 1080P çözünürlükte çalıştırmaya kıyasla 4K’da XeSS çalıştırmanın doğrudan karşılaştırmasını gösteriyor.

Yerel 1080P çözünürlükten XeSS 4K’ya geçiş ile birlikte görseller tam anlamına değişiyor. İkisisi arasında yan yana kıyaslama yaparken XeSS teknolojisinin kullanıldığı oyun çok daha keskin kenarlar ve daha yüksek kaliteli dokularla dikkat çekiyor.

XeSS bunu alt pikselleri yeniden oluşturmak için makine öğrenimini kullanarak yapıyor. Intel’in teknolojisi, DLSS ile çözünürlük yükseltme yaklaşımına benziyor ve bildiğiniz gibi NVIDIA’nın tensör çekirdekleri görüntüyü geliştirmek için yapay zeka veya makine öğrenimini kullanmakta.

XeSS’in en önemli farkı ise çalışması için donanım hızlandırmalı AI çekirdekleri gerektirmemesi diyebiliriz. Intel, bu çözümün NVIDIA ve AMD GPU’larda çalışabilmesi için açık standartları da kullanacak.

Rift Breaker şu anda resmi olarak AMD FSR desteği sunuyor. Aynı oyunun 4K YouTube videosu ile kıyaslamalar yapıldığında XeSS’in FSR Ultra kalite veya Kalite modlarıyla eşdeğer olduğu söylenebilir. Ancak YouTube sıkıştırması nedeniyle videolarda çok ince ayrıntıları ayırt etmek ve iki teknolojiyi karşılaştırmak çok zor hale geliyor.

Yakında Xe Super Sampling ile ilgili daha fazla bilgi edinmeyi bekliyoruz ve bu vesileyle Intel Arc Alchemist ekran kartlarının önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde piyasada olacağını hatırlatalım.