Anasayfa Haber Intel, Yeni Mühendislik Ekibi İçin 125 Milyon Dolar Ödeyecek

Intel, Yeni Mühendislik Ekibi İçin 125 Milyon Dolar Ödeyecek

Intel

Ekibini geliştirmeye devam eden Intel, bu kez bir şirket için değil, Austin x86 mühendis ekibi için ödeme yapacak.

Tayvan şirketi VIA Technologies, bu hafta Intel ile yapılan sıra dışı bir anlaşmayla ilgili basın açıklaması yayınladı. Şirketin açıklamasına bakılırsa Intel, VIA’nın x86 yan kuruluşu Centaur Technology’nin bazı çalışanlarını VIA 125 milyon dolar ödeyerek transfer edecek.

AnandTech’e göre Intel bu anlaşmayı onayladı, ancak VIA’nın duyurusunun ardından daha fazla ayrıntı verilmiş değil. Özetle yan kuruluşun kendisi satılmıyor ve yalnızca bir ekip işe alınacak. Ayrıca Intel’in tam olarak ne için ödeme yaptığı biraz belirsiz.

VIA’nın basın açıklaması Intel ile yaptığı sözleşmede belirli koşullardan söz ediyor, ancak bu koşulların ne olduğu konusuna girmiyor. Yalnızca anlaşma kapandığında Intel’in 125 milyon doların tamamını ödeyeceği söyleniyor.

VIA Technologies’in yan kuruluşu Centaur Technology’nin ilginç bir geçmişi var. Şirket, ucuz x86 CPU’lar üretmek için 1995 yılında kuruldu ve finansmanını o zamanlar kendi fabrikalarına sahip olan Integrated Device Technology’den (IDT) aldı. IDT, 1997’de WinChip markası altında Centaur tasarımlı ilk işlemciyi ve 1998’de ikinci WinChip CPU’yu piyasaya sürdü. Çipler düşük performanslı kayan nokta birimi (FPU) ile sıralı yürütme mikro mimarisine sahipti. Ancak IDT’nin WinChips’i hiçbir zaman popüler olmadı çünkü Intel’in sıra dışı mikro mimarilere sahip CPU’ları piyasadaydı. IDT sonrasında ise WinChip’in üçüncü yinelemesini iptal etti ve Centaur Technology’yi 1999’da Via Technologies’e sattı.

Tayvan merkezli Taipei şirketi x86 işlemcileri ve CPU ile ilgili patentlerini elinde tutacak. Ancak Texas’tan bazı mühendislerinin Intel’e katılmasına izin verecek ve CPU devi başka bir deneyimli mühendis ekibini kadrosuna katacak.