Anasayfa Haber Güncel Donanım Anketi Yayınlandı: Çip Kıtlığı Etkisini Gösteriyor

Güncel Donanım Anketi Yayınlandı: Çip Kıtlığı Etkisini Gösteriyor

Söz konusu işlemciler olduğunda AMD’nin oranı artarken, ekran kartı tarafında genel bir durgunluk yaşanıyor.

Valve tarafından güncel donanım anketi yayınlandı ve bu ay AMD işlemcilerin yeniden canlanmaya başladığı görülüyor. Bununla birlikte sonuçlar çip sıkıntısını açık bir şekilde ortaya koyuyor. Yalnızca beş ekran kartında kullanım oranı %0,10’un üzerinde artmış durumda. Bununla birlikte en fazla artış GTX 1660’a ait ve %0,35’lik bir yükseliş görüyoruz.

CPU cephesinde AMD, Intel’in liderliğini aşındırmaya devam ediyor ve payını artırmış durumda. Kırmızı takım, Ağustos’ta yılın en düşük noktasına (%27.31) düştüğünde bir sürpriz oldu, ancak bir ay sonra toparlanarak %30’luk dönüm noktasını geçti. Eylül ayında kullanım oranı %0.69 arttı ve AMD’nin payı %30,84 ile yüksek bir seviyeye çıktı. Nitekim bu anket sonuçları yayınlandığında Intel 12. nesil işlemciler henüz piyasaya çıkmamıştı ve önümüzdeki aylarda oranlarda ciddi değişiklikler olabilir.

Ekran kartı tarafında ilk artı kartın hepsinde kullanıcı sayısı düşerken ayın en fazla yükselen modeli GTX 1660 bile sadece %0.35 artış gördü. Ağustos ayında RTX 2060’ın kullanıcı sayısı %1.35 artmıştı. Ek olarak, yalnızca yedi kart %0,10 veya daha fazla kazanç sağladı.

GPU bölümünün çok hareketsiz kalması, genel stok sorunlarını ve artan ekran kartı fiyatlarını yansıtıyor olabilir. Zira yakın tarihli bir raporda Ampere RTX 30 ve RDNA 2 RX 6000 serisinde fiyatların fazlasıyla arttığı ortaya çıkmıştı. Hatta AMD’nin grafik kartları şimdiye kadarki en yüksek ortalama satış fiyatına ulaştı.

Ek olarak, Linux kullanıcı sayısı %1.13’e çıktı ve bu sistemlerin yaklaşık %40’ında AMD çipler tarafından destekleniyor. Windows 11 işletim sistemi ise %1.82’lik payla tabloya dahil oldu.