Anasayfa Makale Linux’ta Android Uygulamaları Emülatör Olmadan Nasıl Çalıştırılır?

Linux’ta Android Uygulamaları Emülatör Olmadan Nasıl Çalıştırılır?

Bu yazımızda performans kaybı olmaksızın Linux’ta Android uygulamalarının nasıl çalıştırılacağını detaylıca açıklıyoruz.

Mobil cihazlardan herkesin aşina olduğu Android‘i bilgisayarda emülatörler ile kullanabiliyoruz. Ancak bu yazılımlar temelde işletim sistemlerini simüle ederek çalıştırdığı için çok verimli değiller. Yazılım devi Microsoft da emülatörlerin performans eksiliğini fark ettiğinden dolayı Windows 11’e Android uygulama desteği getirerek kullanıcı deneyimini üst seviyeye taşımıştı. Bahsettiğimiz uygulama desteği Windows cephesinde bir ilk olsa da Linux’ta uzun zamandır var. İşte bu rehberde Linux’ta Android uygulamalarını nasıl çalıştırabileceğinizi adım adım anlatacağız.

Microsoft, Android için Windows Alt Sistemi isimli uyumluluk katmanını kullanarak Windows 11’e uygulama desteği getirmişti. Linux tarafında ise bu görevi WayDroid üstleniyor. Emülatörlerden çok daha kararlı olarak nitelendirebileceğimiz WayDroid’i Linux dağıtımınıza kurmak için işte yapmanız gerekenler.

Android Uygulamalarını WayDroid’le Çalıştırma

Waydroid kurulumunu gerçekleştirmek için Terminal‘i kullanacağız. Aşamaları gerçekleştirirken izin sorunları yaşamamak adına Terminal’i açtıktan sonra sudo su komutunu kullanarak kök erişimini almanız gerekiyor. Ardından 1. adıma geçebilirsiniz.

1 – Öncelikle Curl isimli yazılımı Terminal aracılığıyla kurmamız gerekiyor. Bunun için aşağıdaki komutu terminale girin. Eğer Terminal sizden izin isterse “E” harfiyle ile onay verebilirsiniz.

sudo apt install curl

Linux'ta Android Uygulamaları Emülatörsüz Nasıl Çalıştırılır

2 – Ardından, Linux dağıtımınıza göre aşağıdaki komutu çalıştırın. Örneğin Ubuntu kullanıyorsanız focal, Debian kullanıyorsanız bullseye komutundan faydalanabilirsiniz.

export DISTRO="bullseye"

3 – İkinci aşamadan sonra WayDroid’in GPG anahtarını Linux dağıtımınıza indirmek için bu komutu terminale girin.

sudo curl https://repo.waydro.id/waydroid.gpg --output /usr/share/keyrings/waydroid.gpg

4 – WayDroid’i kaynak listenize eklemek amacıyla aşağıdaki komutu kullanın.

echo "deb [signed-by=/usr/share/keyrings/waydroid.gpg] https://repo.waydro.id/ $DISTRO main" > ~/waydroid.list

5 – Şimdi, bahsettiğimiz kaynak listesini asıl konumuna taşımamız gerekiyor.

sudo mv ~/waydroid.list /etc/apt/sources.list.d/waydroid.list

6 – WayDroid’i kurmaya başlamadan önceki bu son adımda depoyu ve paketleri güncelleyeceğiz.

sudo apt update

7 – WayDroid’i kurmaya hazırız. Aşağıdaki komutu uyguladığınızda terminal izin isterse “E” harfiyle onay vermeyi unutmayın.

sudo apt install waydroid

8 – Kurulum tamamlandıktan sonra, WayDroid’in çalıştırabileceği Android imajını indireceğiz. Bu imajın boyutu yaklaşık 600 MB olduğu için Terminal’de komutun tamamlanması uzun sürebilir.

sudo waydroid init

9 – Linux’ta Android uygulamalarını emülatör olmadan çalıştırmak için bazı WayDroid hizmetlerini başlatmamız gerekmekte. Aşağıdaki iki komutu sırasıyla tek tek Terminal üzerinden çalıştırın.

sudo systemctl start waydroid-container

sudo waydroid container start

10 – Son olarak WayDroid oturumunu da aşağıdaki komutla başlattıktan sonra Uygulama çekmecesinden WayDroid’i açabilirsiz.

waydroid session start

WayDroid Arayüzü

Son Sözler

Ubuntu veya Debian tabanlı dağıtımlar üzerine Android uygulamalarını bu şekilde yükleyebilirsiniz. Yazının başında belirttiğimiz gibi WayDroid’le alacağınız performans emülatörlerden çok daha iyi. Ancak bu performansın bilgisayarınızın teknik özellikleriyle doğru orantılı olduğunu belirtmekte fayda var. Zira WayDroid, düşük donanımlara sahip sistemlerde bazen sağlıklı çalışamayabiliyor. Konuyla alakalı düşüncelerinizi ve sorunlarınızı yorumlardan iletmeyi unutmayın.

10 Yorumlar

  1. ”waydroid session start” diye yazınca aşağıdakiler yazdı:

    [13:56:16] XDG Session is not “wayland”
    [13:56:16] Failed to start Clipboard manager service, check logs

    Bu sefer tekrar waydroid session start yazdım, yanıt vermiyor.
    Ayrıca, Waydroid simgesine tıklayınca yanıt vermiyor.

    Bu arada, ben linux mint kullandığım için şu şekilde yazmadım:
    export DISTRO=”bullseye”

    Bu şekilde yazdım: export DISTRO=”focal”
    Doğru yapmış mıyım?

  2. KARDEŞ VAROL SEN…! Sayende mikrosoft denen casus yuvası işletim sistemine ihtiyacımız kalmayacak. Eğer çalışırsa windowstan kurtuluruz. Bize büyük bir iyilik etmiş olacaksın.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version