Anasayfa Haber Sapphire Rapids Xeon, 64 GB HBM2E Bellek Desteği Sunacak

Sapphire Rapids Xeon, 64 GB HBM2E Bellek Desteği Sunacak

Sunucu ve yüksek performanslı bilgi işlem tarafında AMD EPYC işlemcilerle rekabet edecek olan Sapphire Rapids, tüketici tarafındaki Alder Lake ile aynı çekirdekleri kullanacak.

Intel, Supercomputing (SC) 21 etkinliği sırasında yaklaşmakta olan Sapphire Rapids kod adlı Xeon sunucu işlemcileri hakkında yeni bilgiler verdi. Yeni nesilde en önemli iyileştirmelerin başında çekirdek mimarisi geliyor. Sunucu alanında kullanılacak bu CPU’larda tüketicilere sunulan Alder Lake işlemcilerde bulunan aynı Golden Cove çekirdekleri kullanıyor.

12. nesil Alder Lake ve Sapphire Rapids’de bulunan Golden Cove varyantı arasındaki tek fark, L2 (seviye iki) önbellek miktarında ortaya çıkıyor. Alder Lake ile Intel, her çekirdeğe 1,25 MB L2 önbellek eklerken Sapphire Rapids ile her bir çekirdeğe 2 MB’lik bir kapasite ayrılıyor.

Sapphire Rapids, Intel 7 sürecine dayanan Golden Cove mimarisiyle gelecek. Ayrıca çipler, eğitim ve çıkarım iş yüklerinde performansı artırmak için Intel Advanced Matrix eXtensions’ı (AMX) da destekleyecek.

Intel tarafından doğrulanan özelliklerden birisi de işlemcilere High-Bandwidth Memory (HBM) belleklerin dahil edilmesi. Bu işlemciler, DDR5 standartdında sekiz bellek kanalıyla çalışıyor ve ayrıca PCIe Gen5 avantajları sunuyor. Intel, Sapphire Rapids Xeon’un birkaç çalışma modu da dahil olmak üzere 64 GB’a kadar HBM2E belleğe sahip olacağını onayladı.

Birincisi, HBM belleğinin kurulu DDR5 için bir arabellek görevi gördüğü basit bir HBM önbellek modu olarak tanımlanıyor. Bu yöntem yazılıma karşı şeffaf ve kolay kullanım sağlıyor. İkinci yöntem ise Flat Mode: bu, hem DDR5 hem de HBM’nin bitişik adres alanları olarak kullanıldığı anlamına gelmekte. Son olarak, tek sistem belleği olarak HBM2E modüllerini kullanan ve bunun içine uygulamalar sığan bir HBM modu var.

Intel, Sapphire Rapids için HBM2e’yi tercih ederken AMD de çip başına 768 MB’a kadar L3 önbellek sağlamak için hibrit bağlama teknolojisini kullanarak L3 kapasitesini artırmaya karar verdi. Sapphire Rapids ayrıca her ikisi de TSMC’nin 5nm işlemine dayanan AMD’nin yakında çıkacak Zen 4 96 çekirdekli Genoa ve 128 çekirdekli Bergamo yongaları ile de rekabet edecek.

HBM Bellek Kıyaslaması

HBM2 / HBM2E HBM HBM3 (Yakında)
Maksimum Pin Aktarım Hızı 3.2 Gbps 1 Gbps 3.1 Gbps
Maksimum Kapasite 24 GB 4 GB 64 GB
Maksimum Bant Genişliği 410 GBps 128 GBps ~800 GBps