Anasayfa Haber AMD, MediaTek ile Ortak Kablosuz Ağ Yongaları Geliştiriyor

AMD, MediaTek ile Ortak Kablosuz Ağ Yongaları Geliştiriyor

Anakart ortaklarını Intel WLAN çözümlerinden uzaklaştırmak isteyen AMD, MediaTek ile ortak üretilen kontrolcülere yönlendirecek.

Intel, özellikle anakartlardaki entegre WiFi 6 ve WiFi 6E arabirimleriyle birlikte PC alanındaki WiFi + Bluetooth ağ adaptör pazarına fazlasıyla hakim durumda. Anakart üreticileri, AMD platformlarda bile yalnızca Intel markalı WiFi + Bluetooth modüllerini değil, aynı zamanda kablolu LAN kontrolcülerini de aktif bir şekilde kullanıyorlar.

Mavi ekip, ticari masaüstü ve ticari dizüstü pazarında vPro desteğine sahip Intel WLAN kontrolcüleri ile birlikte sektörde bu konumdan fazlasıyla yararlanıyor. Rakip AMD PRO ekosisteminde bu eksiklikler var ve kırmızı takım MediaTek ile yaptığı işbirliğiyle birlikte bu durumu değiştirmek istiyor.

Görünüşe bakılırsa AMD RZ660 bu ortaklığa dayalı ilk kontrolcü olacak. MediaTek Filogic 330P yonga setini temel alan kontrolcü, WiFi 6E (6 GHz) ile en yeni nesil Bluetooth (en az Bluetooth 5.2) teknolojisini bir araya getiriyor. MediaTek, AMD RZ660’a sahip ilk dizüstü ve masaüstü bilgisayarların 2022’de piyasaya çıkacağını vurguladı.

AMD tarafından sağlanan sürücü yazılımı ise şirketin Ryzen PRO ile birlikte RZ660’ın özel “PRO” varyantlarını geliştirmesine olanak sağlayacak. Ticari PC ve iş istasyonları için geliştirilen 2.5 GbE PHY pazarında Intel ve Realtek arasında bir rekabet sürüyor. Bu bağlamda her iki şirket de Intel Killer ve Realtek DragonLAN gibi özel çipler geliştiriyor. AMD ve MediaTek arasındaki ortaklık yüksek ihtimalle kablosuz bağlantılara odaklanacak ve kablolu Ethernet için bir işbirliği yok gibi görünüyor.

Wi-Fi Özellikleri M.2 Slot
AMD RZ616 Wi-Fi 6E Wi-Fi 6E 2×2 M.2 2230 ve 1216
160 MHz Wi-Fi Kanalları
PHY rate up to 2.4 Gbps
AMD RZ608 Wi-Fi 6E Wi-Fi 6E 2×2 M.2 2230
80 MHz Wi-Fi Kanalları
PHY rate up to 1.2 Gbps