Anasayfa Haber AMD’nin İlk Çift GPU’lu Instinct MI250X Hızlandırıcısı Fotoğraflandı

AMD’nin İlk Çift GPU’lu Instinct MI250X Hızlandırıcısı Fotoğraflandı

Aldebaran kod adlı ve CDNA 2 mimarili devasa hızlandırıcı, iki ayrı grafik kalıbı taşıyor ve HBM2e bellek teknolojisini kullanıyor.

AMD’nin Instinct MI250X hızlandırıcısı, şirketin son yıllarda piyasaya sürdüğü en dikkat çekici ürünlerden biri oldu. Bu kart, endüstrinin Frontier adlı ilk exascale süper bilgisayarının yanı sıra, yakında çıkacak daha küçük yüksek performanslı bilgi işlem (HPC) sistemlerine güç sağlayacak.

Yeni grafik hızlandırıcıları perakende pazarında görmemiz mümkün değil, ancak ServeTheHome‘dan Patrick Kennedy, bu hafta çift yongalı tasarıma sahip grafik yongalarının görsellerini paylaştı. İki GPU kalıbının her birinin ~790 mm² boyutunda olduğu söyleniyor ve Instinct MI250X böylelikle en büyük GPU’lar arasına dahil oluyor. Ayrıca yeni grafik hızlandırıcının 550W güç tükettiği bildirildi. Bu kalıp boyutlarını kıyaslayacak olursak, NVIDIA’nın A100 hızlandırıcısı 826 mm² boyutuyla biraz daha büyük.

AMD’nin Aldebaran kod adlı Instinct MI250X hesaplama GPU’su, her biri 29,1 milyar transistör içeren iki grafik hesaplama kalıbından (GCD) oluşmakta. Ayrıca bu GPU 4096 bitlik bir arabirim (toplamda 8192 bitlik bir arabirim üzerinden 128 GB HBM2e) kullanılarak bağlanan 64 GB HBM2e bellekle donatıldı. Bunun yanında her GCD’nin güç kontrolcüleri, voltaj düzenleyici modülleri ve firmware dahil olmak üzere kendi destekleyici yongaları bulunuyor. 14.080 akış işlemcisi ve 96 FP64 TFLOPS performansı ile Instinct MI250X, bugüne kadar piyasaya sürülen en yüksek performanslı HPC hızlandırıcısı oldu.

Söylentiye göre AMD’nin Instinct MI250X’i 26 fazlı voltaj düzenleyici modül aracılığıyla 550W’a kadar tüketiyor. Bugüne kadar duyurulan üç Amerikan exascale süper bilgisayarının tümü, HPE’nin Cray Shasta süper bilgisayar mimarisini kullanacak. HPE ise böyle bir canavarı soğutmak için bir sıvı soğutma sistemi kullanmayı planlıyor.