Anasayfa Haber Qualcomm ile Microsoft Arasındaki Windows on ARM Anlaşması Sona Ermek Üzere

Qualcomm ile Microsoft Arasındaki Windows on ARM Anlaşması Sona Ermek Üzere

Qualcomm Microsoft Windows on ARM

Qualcomm ve Microsoft arasında süregelen Windows on ARM özel anlaşmasında sona gelindiği söyleniyor.

Qualcomm ile Microsoft’un Windows on ARM işletim sistemi arasındaki münhasırlık anlaşmasının yakında sona ereceği görülüyor. XDA Developers’ın haberine göre, Windows on ARM ilk olarak 2016 yılında Microsoft tarafından duyurulmasına rağmen, Qualcomm dışında hiçbir yonga seti üreticisi ARM tabanlı işletim sistemi için uyumlu bir yonga seti sunamadı.

ARM üzerinde Windows çalıştıran Samsung Galaxy Book serisi bile Qualcomm tarafından üretilen Snapdragon işlemcilerini kullanıyor. Microsoft ve Qualcomm geçmişte de güçlü bir ilişkiye sahipti ve bu ilişki Qualcomm tabanlı yongaların özel olarak kullanıldığı Windows Phone günlerine kadar uzanıyor.

Habere göre MediaTek ise Windows on ARM ile uyumlu işlemciler geliştirme niyetinin sinyallerini verdi. Diğer kuruluşların ilgisi kamuoyunda daha fazla bilinirken Qualcomm, Nuvia’yı satın alarak kendi özel silikonunu oluşturma niyetiyle ve yıllar içinde edindiği deneyim sayesinde bir avantaj elde etti.

İki şirket arasındaki özel anlaşma yakında sona erecek olsa da belirli bir tarih verilmedi. Öte yandan, anlaşma sona erdiğinde Apple Silicon tabanlı Mac’lerin nihayet ARM’de Windows desteğini alması mümkün olabilir.