Anasayfa Haber RTX 40 Serisi Kartlarda TSMC 5nm Üretimi Kullanılabilir

RTX 40 Serisi Kartlarda TSMC 5nm Üretimi Kullanılabilir

RTX 30 serisi stok sorunu

Önümüzdeki yılın sonlarında beklenen Ada Lovelace ve Hopper mimarili ekran kartlarının 5nm işlem teknolojisini kullanması bekleniyor.

NVIDIA, gelecek yıl Ada Lovelace ve Hopper olmak üzere iki yeni GPU mimarisini tanıtmayı planlıyor. DigiTimes‘a göre yeni ekran kartları pazarın neredeyse tüm segmentlerine hitap edecek ve endüstri kaynakları bu kartların TSMC’nin 5nm işlem teknolojisiyle üreteceğine inanıyor.

Şu anda Ampere tabanlı GeForce RTX 30 serisi bildiğiniz gibi Samsung’un 8LPP üretim sürecini temel alıyor. Yapay zeka ve yüksek performans bilgi işlem (HPC) sınıfında ise GA100 GPU’lar için TSMC’nin 7nm üretimi kullanılıyor. Bu strateji NVIDIA’nın tedarik zincirini çeşitlendirmesine imkan verecek. Ancak dökümhanelerden yüksek hacimli siparişler almadığı için maksimum kapasiteyi elde edemiyorlar. Görünüşe bakılırsa bu durum RTX 40 serisi ile değişecek, NVIDIA ve TSMC büyük bir anlaşma için masaya oturacak.

Ada Lovelace kod adıyla beklediğimiz kartlar oyunculara hitap edecek ve son tüketiciye ulaşacak. Hopper mimarisi ise yapay zeka ve HPC uygulamalarında kullanılacak. Ayrıca bu GPU’ların çift yongalı tasarıma (MCM) sahip olma ihtimali var. Çoklu kalıplı GPU’nun HBM bellek ile bir araya gelmesi bekleniyor ve TSMC’nin yonga üzerinde yonga (CoWoS) paketleme teknolojisini kullanacak.

Yeni nesil RTX 40 serisi Ada Lovelace kartların ne zaman piyasaya çıkacağını henüz bilmiyoruz. Son dönemdeki söylentilere bakılırsa 2022 yılının son çeyreğinde piyasaya sunulmasını bekleyebiliriz.