Anasayfa Haber Çinli Moore Threads, Tamamen Yerli GPU Geliştirdiğini Duyurdu

Çinli Moore Threads, Tamamen Yerli GPU Geliştirdiğini Duyurdu

Şirket, kuruluşunun üzerinden yalnızca bir yıl geçmesine rağmen yerli ekran kartı çözümleri geliştirdi.

Moore Threads isimli Çinli bir şirket, kısa süre önce yerli ve ‘tam özellikli’ bir GPU çözümü sunan ilk ulusal şirket olduğunu açıkladı. Şirketin çekirdek mühendislik ekibinin çoğunu NVIDIA’dan aldığı ve Microsoft, Intel, Arm gibi şirketlerden de transfer yaptığı bildirildi.

Moore Thread adı ilginç görünüyor ve şirketin web sitesinde “her iki yılda bir eşzamanlı iş parçacığı sayısını iki katına çıkarma” sözü veriliyor. Bu size tanıdık gelmiş olabilir zira bir entegre devredeki transistörlerin sayısının her iki yılda bir ikiye katlanacağını öngören Moore Yasası‘nın adını hatırlarsınız.

Bu şirket, GPU çözümlerinin tamamen yerli IP ve üretim uzmanlığına dayandığını söylüyor. Ayrıca 3D grafik hesaplama, yapay zeka eğitimi, yüksek performanslı paralel hesaplama ve hızlandırma dahil olmak üzere çeşitli GPU iş yüklerini gerçekleştirebildiğini iddia ediyor. Moore Thread’ın hedefi, bu grafik işlemcileri Çin tarafından geliştirilen CPU ve platform çözümleri de dahil olmak üzere ortak şirketlerin altyapı tasarımlarıyla sorunsuz bir şekilde entegre şekilde kullanmak.

Çinli şirket Ekim 2020’de kuruldu ve ilginç bir şekilde neredeyse bir yıl sonra GPU çözümlerinin geliştirildiği söyleniyor. Sequoia Capital China ve Tencent gibi önde gelen yatırımcılar ise bazı katkılarda bulundu. İddialar doğruysa, bu durum Çin’in Batılı ülkelerden bağımsız olma planlarındaki en önemli adımlardan biri oldu diyebiliriz.