Anasayfa Haber Windows ARM Dizüstüler İçin Snapdragon 8cx Gen 3 Tanıtıldı

Windows ARM Dizüstüler İçin Snapdragon 8cx Gen 3 Tanıtıldı

Snapdragon 8cx Gen 3

Qualcomm, taşınabilir Windows 11 sistemler için Snapdragon 8cx Gen 3 ve Snapdragon 7c+ Gen 3 çipsetlerini duyurdu.

Snapdragon 8 Gen 1 duyurusunun ardından Qualcomm şimdi de diğer platformlar için ürünlerini tanıttı. Windows ARM dizüstü bilgisayarlar duyurulan iki yeni çipsetten ilki amiral gemisi Snapdragon 8cx Gen 3 iken diğeri ise 5G bağlantısına ihtiyaç duyan uygun fiyatlı cihazlar için Snapdragon 7c+ Gen 3.

Snapdragon 8cx Gen 3 Özellikleri

Snapdragon 8cx Gen 3 şirketin üst düzey çözümü. Qualcomm henüz donanım ayrıntılarını gizli tutuyor ve bundan dolayı çipsette hangi CPU çekirdeklerinin kullanıldığını bilmiyoruz. Çipsetin 5 nm olması Windows cihazları için dünyada bir ilk olduğunun da altını çizelim.

Yeni çipin öncekine kıyasla çok çekirdekli performansta yüzde 85’lik büyük bir artış ve GPU performansında yüzde 60’lık bir artış sunacağı açıklandı. Ayrıca NPU da yükseltildi ve şimdi önceki çipin yönetebileceğinin üç katı TOP (29’dan fazla) sunuluyor. Tüm bunların azaltılmış güç kullanımı ile sağlandığı ve çipin fansız tasarımlarda kullanılabileceği ifade edilmiş. Şirket aynı zamanda günler süren pil ömrüyle de övünüyor.

8cx Gen 3, gelişmiş modemler de dahil olmak üzere akıllı telefon çiplerinde yapılan birçok gelişmeden yararlanıyor. Qualcomm, 5G söz konusu olduğunda dizüstü bilgisayar üreticilerine çeşitli yapılandırmalar sunacak. En üst seçenek 10 Gbps’ye kadar indirme hızı sağlayabilen X65 modemken, X55 ve X62 diğer seçenekler olacak. Yerel bağlantı ise Wi-Fi 6 ve en yeni Wi-Fi 6E’yi içeriyor.

Yapay zeka ile hızlandırılmış eko iptali ve gürültü bastırma gibi başka özellikler de var. Ayrıca çip birden fazla kamerayı destekliyor. Örneğin bir ofiste veya okulda çevrimiçi bir sunum için ön ve arka kameralar aynı anda paylaşılabilecek.

Snapdragon 7c+ Gen 3 Özellikleri

Snapdragon 7c+ Gen 3 ise uygun fiyatlı Windows dizüstü bilgisayarları hedefliyor. 6 nm’lik bir işlemden geçen çipset, selefine göre önemli performans iyileştirmeleri sunacak. Bu anlamda yüzde 60 daha hızlı CPU ve yüzde 70 daha hızlı GPU karşımıza çıkıyor. NPU, 6,5 TOP yapay zeka hesaplama gücü sunuyor.

Kablosuz bağlantı da büyük bir destek alıyor ve artık 5G’yi destekliyor. X53 modemi ile 3,7 Gbps’ye kadar indirme hızı sağlanabiliyor ve 2,9 Gbps’ye kadar hızlar için Wi-Fi 6E’yi de destekliyor.

Qualcomm’a göre Snapdragon 8cx Gen 3 ve Snapdragon 7c+ Gen 3’e sahip ilk Windows 11 dizüstü bilgisayarlar 2022 yılının ilk yarısında çıkacak.